Priznanja za srčne prostovoljce 

11. december 2018

 Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva so v državnem svetu podelili plakete 14 najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem.

 Letošnji nagrajenci  so že desetletja prostovoljci vsak na svojem področju: Edo Pavao Belak je zastopnik pravic oseb na področju duševnega zdravja, Rajko Bivic skrbi za preventivo v Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije,  Nace Breitenberger je aktiven svetovalec otrokom in mladostnikom in pri telefonu TOM,  Iva Devetak kot predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško skrbi za dobrobit otrok, Teodor Goznikar je aktiven v Združenju policistov Slovenije zlasti na področju iskanja pogrešanih oseb, Primož Jelševar je pobudnik akcije Manj svečk za manj grobov, Branko Jeršin je dejaven na področju športa na Jesenicah, Marjan Kardinar pa je pobudnik, organizator in sodnik na tekmah v oranju.

 Prav tako so priznanja prejeli:  Maks Lešnik, ki je že 69 let član Prostovoljnega gasilskega društva Maribor-Studenci, Peter Misja, za izjemen doprinos k slovenskemu turizmu, Ljubomir Motore, ki s fotografiranjem in arhiviranjem skrbi za ohranjanje sevniške zgodovine, Andrej Sever, pobudnik gradnje prvega učnega čebelnjaka za invalide in Jože Stritar, ki že od leta 1999 sodeluje v humanitarno-tekmovalni akciji slikopleskarjev.

Najstarejša prostovoljka, ki je prejela priznanje pa je Vincencija - Cena Kesič, ki ima za seboj kar 64 let prostovoljnega dela. Kljub starosti še vedno po svojih močeh deluje v krajevni organizaciji Rdečega križa v Ljubljani .

 Kot je ob podelitvi priznanj poudaril podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan, je prostovoljstvo pomemben socialni korektiv. Prostovoljci s svojim delom po njegovih besedah prispevajo k povezovanju organizacij in ljudi, še zlasti v lokalnih skupnostih. Prav tako pa prispevajo k odpornejšim skupnostim na naravne nesreče, socialne stiske ali druge nevšečnosti, ki jih prav začutijo lokalne skupnosti in župani.

Foto: Milan Skledar, arhiv DS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media