Ne pretiravajmo s hrano

19. december 2018

 Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive  praznične hrane se pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni, so opozorili strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.  Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska.  Vsako leto se zaradi prebavnih težav med prazniki poveča obisk urgence, zato zdravniki in dietetiki svarijo,  da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti.

 Posebej moramo biti pozorni na prehrano otrok, med prazniki in tudi sicer, je poudaril prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana: “Otroci so lahko hitro mali odvisniki od sladkorja in za njih so sladkarije neke vrste droga. Tako tudi delujejo. Veliko študij o posledicah sladkih pijač je bilo že narejenih. Diabetes 2 bi v veliko primerih lahko preprečili z zdravo prehrano.”

 Hrano prevečkrat dojemamo kot nagrajevanje, razlaga dr. Marjeta Tomažič, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana: “Kar ni prav. Začnemo pri otrocih, nato s hrano nagrajujemo sebe. Hrana postaja psihosedativ - zdravilo za stisko. Bolj kot smo nervozni, hitreje odpiramo hladilnik. Neodgovorni smo do svojih teles, trgovci in oglaševalci nam vsiljujejo porabo, ki je prekomerna in je ne potrebujemo. Vprašanje je, ali res potrebujemo toliko hrane in kako škodujemo sami sebi.”

 Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporoča več doma pripravljene hrane: “V primerjavi s kupljeno hrano lahko pri domači pripravi sami vplivamo na količino sladkorja. Doma pripravljena hrana je lahko boljša. Niso pomembni samo prazniki, pomembno je vseh 365 dni."


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media