Sveto noč za božič prepevajo že 200 let

24. december 2018

 Pesem Sveta noč, blažena noč nocoj beleži 200 let, odkar so jo prvič zapeli na božič leta 1818 v cerkvi sv. Nikolaja v avstrijskem Oberndorfu severno od Salzburga. Skladba je postala stalnica božičnih praznovanj, pojejo pa jo v 300 jezikih in dialektih, celo Inuiti ter južnoafriško pleme Zulu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 Zasluga, da je pesem, ki poudarja sporočilo miru, prvič zazvenela v Oberndorfu, gre kaplanu Josephu Mohru. Ta je zaprosil učitelja Franza Xaverja Gruberja, ki je v Arnsdorfu nadomeščal organista, da na njegovo pesem spiše primerno melodijo za dva glasova z zborom in, ker so bile orgle pokvarjene, za kitarsko spremljavo.

Čez avstrijske meje je skladba segla po tem, ko so jo v svoj repertoar vključili potujoči pevci, ki so nastopali po Evropi in drugod v inozemstvu, tudi v ZDA. Prav tako naj bi k njeni širitvi pripomogli trgovci, ki so zaslužek iskali na tujem. Prva angleška različica pesmi Sveta noč, blažena noč je bila zabeležena sredi 19. stoletja, odtlej pa so skladbo širili še krščanski misijonarji.

Ob jubileju so v devetih krajih, povezanih s pesmijo, pripravili razstavo s skupnim naslovom Sveta noč.  V krajih Arnsdorf, Oberndorf, mesto Salzburg, Hallein, Wagrain, Mariapfarr, Hintersee, Hochburg-Ach v Zgornji Avstriji in Fügen na Tirolskem bo ogled do 3. februarja. Salzburško deželno gledališče pa je ob obletnici pripravilo muzikal Moja sveta noč.

Jakob Aljaž, takrat kaplan v Tržiču,  je besedilo pesmi Stille Nacht, heilige Nacht prevedel v slovenščino; prvič so jo  zapeli v Tržiču leta 1871. Še prej pa so jo peli v nemščini. Kasneje je bil v katoliškem dnevniku Zgodnja Danica  objavljen slovenski prevod Radoslava Silvestra pod naslovom Ob jaslicah, ki pa ni zaživela med ljudmi.  Slovensko besedilo pod naslovom Sveta noč, blažena noč, kot ga poznamo in pojemo še danes, pa je priredil profesor verouka na ljubljanskih srednjih šolah Gregorij Pečjak, izšla je leta 1904 v Ljudski pesmarici za nabožno petje v cerkvi, šoli in doma.

Sveta noč - Wikipedija, prosta enciklopedija


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media