Pripravljeni na vrhunec sezone gripe

8. januar 2019

 V bolnišnicah opažajo, da se število ljudi, ki imajo prehladne znake oziroma kažejo znake obolenja dihal, povečuje. Veča se tudi število bolnikov zaradi respiratornih okužb in drugih boleznih. Porast obolelih pričakujejo v drugi polovici januarja in začetku februarja, ko je običajno vrhunec sezone gripe. Kljub temu se je še vedno smiselno cepiti, pozivajo zdravstveni delavci.

Do minulega tedna je bilo v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) potrjenih 80 primerov gripe, kar je v skladu s preteklimi sezonami gripe. 

V Bolnici Petra Držaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo v četrtek odprli začasni oddelek za epidemije. Za bolnike z gripo in gripi podobnimi boleznimi bo na voljo 20 postelj., zanje bo skrbelo okoli 30 zaposlenih iz negovalnega oddelka, ki so se začasno preselili v prostore drugega nadstropja Bolnice Petra Držaja. Na sezono gripe so se zaposleni pripravljali tudi z dodatnimi izobraževanji.

Bolniki z gripo se sicer najprej zdravijo na infekcijski kliniki in internih klinikah, nato pa dodatnem oddelku za epidemijo. V primeru večje epidemije gripe pa ima ljubljanski UKC pripravljen pandemski načrt, ki natančno opredeljuje ravnanje v tem primeru.

Slovenija je po številu obolelih za gripo trenutno v skladu z drugimi evropskimi državami, kjer za zdaj še ne beležijo večje epidemije gripe. Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje, je poudarila
nadzorna zdravnica oddelka Tadeja Kotar. K temu v kliničnem centru spodbujajo tudi zaposlene, ki imajo možnost brezplačnega cepljenja proti gripi. Lani je bila cepljena približno petina zaposlenih.

Širjenje gripe lahko preprečimo tudi s higieno kašlja, umivanjem in razkuževanjem rok ter izogibanjem zaprtih prostorov z veliko ljudmi. V ljubljanskem UKC so že pred novim letom omejili obiske na eno zdravo osebo s poostrenimi higienskimi ukrepi. Tudi po nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah so že omejili obiske.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media