Tolarji za psihosocialno pomoč bolnicam in svojcem

10. januar 2019

 Po podatkih Banke Slovenije imamo Slovenci doma še za 32 milijonov evrov starih tolarskih bankovcev. Morda jih tudi vi najdete v kakšnem predalu.  Da ne bi šli v nič, jih prispevajte Europi Donni, Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk.  Organizira namreč zbiralno akcijo Napolni nas z upanjem: Stari tolarji za nove začetke za nadgradnjo aktivnosti programa Roza, ki nudi psihosocialno podporo bolnicam z rakom in njihovim svojcem.

 Bankovce (kovanci žal ne veljajo več) lahko  do marca oddate v eno od 644 rožnatih škatel, ki so nameščene v Mercatorjevih prodajalnah in nekaterih poslovalnicah NLB. Lokacije najdete na spletni strani: www.mercator.si/aktualno-pri-sosedu/edonna/lokacije-zabojnikov. Banka Slovenije pa bo združenju izplačala toliko evrov, kolikor bankovcev bo zbranih.

Z temi sredstvi bodo nadgradili program Roza, ki nudi ponuja psihosocialno podporo tako bolnicam z rakom dojke ali rodil kot svojcem. Za bolnice pripravljajo izkustvene delavnice in delavnice čuječnosti. Za svojce obolelih in žalujoče svojce pa podporne skupine, ki jih vodijo strokovnjaki. Pomoč nudijo tudi otrokom, ki ob hudi bolezni v družini pogosto ostanejo ob robu. Diagnoza rak temeljito zamaje medsebojne odnose,  svojci, prijatelji, sodelavci, tudi znanci in sosedi pogosto ne vedo, kako naj se vedejo do bolnice, kako ji lahko pomagajo in nudijo oporo, ki jo v tistem trenutku še kako potrebujejo. Počutijo se nemočne, nekoristne, zato jim je vsak nasvet dobrodošel. Podporne skupine za bolnice potekajo v več krajih. Skupina za svojce pa trenutno deluje le v Ljubljani, si pa jih želijo organizirati tudi drugje. 

Za rakom dojk vsako leto pri nas  zboli približno 1300 žensk in do 15 moških. Bolezen je dobro ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj. Za zmanjšanje umrljivosti je zato pomembno ozaveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnje odkrivanje bolezni. Še vedno pa zaradi raka dojk v Sloveniji vsako leto umre približno 400 žensk in približno deset moških.

Tolarje bodo zbirali tudi na posebni rokometni tekmi med žensko ekipo rokometnega kluba  Krim Mercator in moško ekipo rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Na Kodeljevem v Ljubljani se bosta pomerili na pustni torek,  5. marca ob 18. uri. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media