Teden pisanja z roko posvečen pisanju posvetil v knjige

21. januar 2019

 Z današnjim dnem se po Sloveniji začenja Teden pisanja z roko 2019, ki ga organizira društvo Radi pišemo z rok ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij. Osrednja tema letošnjega tedna pisanja z roko je pisanje posvetil v knjige.

Posvetilo napisano z roko, je nekaj posebnega, saj je pisava vsakega človeka izvirna in neponovljiva. Knjiga s posvetilom tako postane veliko bolj osebno darilo, saj zagotavlja trajni spomin na osebo, ki je knjigo podarila, so zapisali v društvu Radi pišemo z roko.

Namen tedna pisanja z roko je ozaveščati javnost o pomenu potrebnega ravnovesja med pisanjem z roko in pisanjem s tipkovnico, saj je pisanja z roko vse manj, opozarjajo v društvu. Sodeč po raziskavah, ima pisanje z roko kar nekaj prednosti. Med drugim se informacija, ki jo napišemo z roko, v spominu zadrži dlje časa. Poleg tega naši možgani delujejo bolj kompleksno pri pisanju z roko, kot pri pisanju s tipkovnico, so še izpostavili v društvu.

V tednu pisanja, ki bo potekal do petka, 25. januarja, bo sodelovalo 115 osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov, društev in drugih ustanov. Pobudo za več pisanja z roko pa bodo podprli tudi poslanke in poslanci v državnem zboru, ki bodo pisali posvetila v posebne knjige, tj. male ustave. Te bodo nato podarili dijakinjam in dijakom Gimnazije Celje Center ter Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane.

V tem tednu se bodo zvrstila tudi različna predavanja, med drugimi jih bodo izvajale tudi članice mednarodnega združenja žensk v Ljubljani Sila, ki bodo v slovenskih šolah predstavljale abecede različnih jezikov. Na nekaterih šolah bodo potekala tudi predavanja o disleksiji in skritih sporočilih v pisavi.

 Številne šole bodo pobudo za več pisanja z roko razširile tudi v družine učencev in dijakov ter v svoje lokalne skupnosti. Oblikovali bodo spominske knjige, ki bodo krožile po šolah in v katere bo vsak napisal svojo misel in se podpisal. Med drugim bodo učenci in dijaki na družbenih omrežjih objavljali fotografije s svojo pisavo, so še zapisali v društvu.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media