Praznovanje Vodnikovega rojstnega dne 

1. februar 2019

Valentin Vodnik, pesnik, jezikoslovec, učitelj, časnikar, »pervi« na mnogih področjih bi 3. februarja praznoval 261.  rojstni dan.  Na Vodnikovi domačiji v Šiški v Ljubljani bo  ravno ta dan - v nedeljo  - veliko praznovanje – Vodnikovanje. Mimogrede, nekoč so bile ob Vodnikovem rojstnem dnevu znane  velike šišenske zabave.

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen.  A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevati in razsvetljevati ljudi.

Ob 11. uri se bodo začele Nedelce, nedeljski otroški program. Vodnik je sestavljal in pisal tudi uganke, zato se bodo udeleženci pomerili v reševanju ugank. Dogodku sledi delavnica sestavljanja ugank pod mentorstvom Ambroža Kvartiča. Prijave do zapolnitve mest sprejemajo na e-naslovu:  spela.frlic@divjamisel.org.

Ob 15. uri  se lahko udeležite vodstva po stalni razstavi z dr. Andrejo Legan, uro kasneje  pa si oglejte predstavo Andreja Rozman Roze: Ljubljanski vodnik našel Vodnika, ob 19h pa bo Vodnikovanje zaključil Koncert mešanega pevskega zbora Grlenice pod vodstvom Zvezdane Novaković. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jih zanima ljudsko petje ter star, avtentičen, grlen način petja. Repertoar obsega sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur.

Koncert bo potekal v okviru Vodnikovanja in Kavč festivala. Brezplačne vstopnice dobite na spletni strani Kavč festivala.

Že dan pred Vodnikovanjem, v soboto, 2. februarja, pa bo v  Narodni in univerzitetni knjižnici mag. Marijan Rupert, vodja zbirke rokopisov vodil po Vodnikovi zapuščini in izvirnih dokumentih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media