Uprite se želji po cigareti

31. januar 2019

Dan brez cigarete, ki ga obeležujemo danes,  31. januarja, naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Ta je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju.

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje – povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, splošno poslabšano zdravstveno stanje itd

Kajenje pa ni lahko opustiti, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da naj se kadilci  vključijo v programe za opuščanje kajenja, ki so uporabnikom na voljo brezplačno. V okviru zdravstvenih domov so vzpostavljeni zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. Seznam najdete na povezavi: www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/seznam_zvc.pdf. Kadilci lahko izbirajo med  udeležbo na skupinskih delavnicah ali individualnim svetovanjem. Pomoč pri odvajanju od kajenja bodo dobili tudi v referenčnih ambulantah.

Vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, lahko kadilci pokličejo brezplačno anonimno številko 080 27 77 za pomoč pri opuščanju kajenja. Pokličejo naj tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem ali tisti, ki so že prenehali, pa jih mika, da bi spet začeli s to škodljivo razvado. Številka je objavljena tudi na škatlicah tobačnih izdelkov.

V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) izvajajo različne preventivne programe za osnovnošolce in srednješolce, delavnice za opuščanje kajenja za odrasle osebe in zaposlene in poseben za nosečnice kadilke. Kadilci iz Maribora in okolice najdete  Svetovalni center za opuščanje kajenja  na Partizanski cesti 12 v Mariboru,  v 2. nadstropju, tel. št.: 051 317 113.

Ob Dnevu brez cigarete pa izvajajo skupinsko opuščanje kajenja preko spleta »Opusti in zmagaj«. Smisel projekta je  medsebojno spodbujanje udeležencev, da nikoli več ne prižgejo cigarete, zato je zanimanje zanj vsako leto veliko.  Naslednja skupina bo pričela s tovrstnim opuščanjem kajenja v mesecu aprilu. Podrobnosti najdete na spletnih straneh: https://zadihaj.net in http://nvozdravje.si.

Strokovnjaki opozarjajo, da elektronske cigarete niso dobro sredstvo za opuščanje kajenja, saj o njihovi učinkovitosti še ni opravljenih dovolj raziskav.  Zato kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, priporočajo,  da uporabljajo dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept (nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila za opuščanje kajenja).

Tudi zeliščne cigarete so enako škodljive kot navadne, saj pri gorenju zelenjavne/zeliščne snovi (jasmin, pasijonka, nitke koruze, …) nastajajo katran, ogljikov monoksid in drugi strupi.

 Zdravstveni strokovnjaki pravijo, da je kajenje vodne pipe celo bolj škodljivo kot kajenje cigaret, zaradi dolgotrajnega inhaliranja in velike koncentracije ogljikovega monoksida (CO), ob tem pa še večine strupenih snovi. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media