Nova prireditev Zdus - Dnevi medgeneracijskega sožitja

6. februar 2019

Z včerajšnje novinarske konference na Gospodarskem razstavišču. Z leve proti desni: ministrica za delo mag. Ksenija Klampfer, predsednik Zdus Janez Sušnik in vodja projektov Zdus Dijana Lukić. 

Zveza društev upokojencev Slovenije se je po osemnajstih letih sodelovanja in soustvarjanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje odločila, da pripravi novo prireditev, ki bo v ospredje postavila medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Skupaj z gospodarskim razstaviščem bo od 14. do 16. maja organizirala Dneve medgeneracijskega sožitja, pri pripravi pa bodo sodelovali tudi mladi, člani medgeneracijske koalicije MeKos (Študentska organizacija Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije), s katero so se upokojenci povezali pred enim letom.

V Zdusu že več let ugotavljajo, da je izzive dolgožive družbe potrebno reševati medgeneracijsko in da je tovrstno sodelovanje premalo izkoriščeno. V zadnjih letih je zaživelo veliko medgeneracijskih centrov, društev, projektov in programov, manjka pa skupni imenovalec. Zato so se s partnerji odločili za prvi osrednji povezovalni dogodek - Dneve medgeneracijskega sožitja.
Kot poudarja predsednik Zdus Janez Sušnik, uvajajo z novo medgeneracijsko prireditvijo koncept medgeneracijskega reševanja družbenih izzivov, spodbujajo izmenjavo idej, možnost povezovanja in graditev medgeneracijskega sodelovanja.

Napovedujejo bogat strokovni, izobraževalni in kulturno-ustvarjalni program. V treh dneh se bo zvrstilo več okroglih miz na temo trga dela in upokojevanja, od vstopa mladih na trg dela, soočanja z negotovimi prekarnimi oblikami dela, prilagajanja sistema izobraževanja za potrebe gospodarstva, potrebah starejših delavcev, ključnem prenosu znanj, potrebnih pripravah na upokojitev, primerih aktivnega staranja skozi vključenost v programe prostovoljstva ter ukrepih za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Jaka Trilar, predsednik Študentske organizacije Slovenije in koalicije MeKoS, je poudaril, da so se v koaliciji zavezali, da si bodo skupaj prizadevali za krepitev medgeneracijskega sodelovanja pri soočanju z aktualnimi družbenimi izzivi. Mesečno se srečujejo in obravnavajo aktualne teme, ki se nanašajo na vzgojo in izobraževanje, sistem socialnega varstva, stanovanjsko problematiko, zaposlovanje in trg dela, politično in družbeno participacijo, zdravstvo, pokojninski sistem in drugo.

Koncept nove prireditve je že podprla vlada na čelu s predsednikom Marjanom Šarcem, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in še druga ministrstva in organizacije.

Trendi, povezani s podaljševanjem življenjske dobe in nizkim številom rojstev tudi v Sloveniji napovedujejo večje demografske spremembe, ki pa predstavljajo za državo izziv in zahtevajo odgovore, kako hkrati zagotoviti vzdržnost sistemov, medgeneracijsko sožitje in solidarnost ter kvaliteto življenja v vseh življenjskih obdobjih, je dejala mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V Sloveniji, podobno kot v drugih državah članicah Evropske unije, vse bolj prevladuje prepričanje, da so demografske spremembe priložnost za razvoj, pri čemer mora odigrati pomembno vlogo solidarnost in sodelovanje med generacijami. Slovenija je s ciljem prilagajanja družbe demografskim spremembam že leta 2017 sprejeli Strategijo dolgožive družbe, s katero želi doseči, da bo Slovenija družba vseh generacij, ki se bodo medsebojno spoštovale in sodelovale. Na podlagi sprejete strategije je že bil ustanovljen Svet za aktivno staranje in medgeneracijsko solidarnost. »Na ministrstvu podpiramo vse priložnosti, ki ponujajo možnost sodelovanja med generacijami, saj sta boljše poznavanje in razumevanje pripadnikov drugih generacij ključ do odprave nesoglasij in stereotipov,« je menila ministrica. V kratkem načrtujejo tudi ustanovitev Urada za starejše, ki bo na enem mestu urejal in usklajeval medgeneracijska vprašanja.

Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo potekali na Gospodarskem razstavišču, ki je v središču mesta, v bližini pa sta tudi avtobusna in železniška postaja, v okolici so parkirišča, za starejše pa ni nepomemben tudi podatek, da so dvorane so v pritličju in zlahka dostopne.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media