V spomin na pesnika

7. februar 2019

 Slovenski kulturni praznik ali bolj po domače Prešernov dan, bo letos zaznamovan s 170. obletnico smrti velikega pesnika Franceta Prešerna. Po vsej državi bodo kulturne ustanove odprla svoja vrata, potekali bodo pohodi v Prešernov spomin, recitali njegovih pesmi in mnogi drugi dogodki.

 Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo 8. februarja točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu začeli z recitali Prešernovih pesmi.  Letos jih bodo  recitirali tudi v tujih jezikih.

Nekatere prireditve potekajo že danes. V Ljubljani se lahko ob 12. uri udeležite vodenega sprehoda med stavbami, v katerih  je  Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in pridobival izkušnje.  In to v spremstvu kostumiranih likov Franceta Prešerna, Ane Jelovšek in Julije Primic, ki jim bodo posredovali tudi številne zanimive informacije o Ljubljani v prvi polovici 19. stoletja in pesnikovih sodobnikih. Vodena sprehoda bosta tudi jutri, 8. februarja, ob 10. in 14. uri. Vodenje je brezplačno, potrebna pa je predhodna prijava na Slovenski turistični informacijski center na Krekovem trgu, od koder se boste podali na sprehod.

Podoben sprehod bo jutri potekal v Kranju, in sicer  vsako uro med 12. in 16. uro, s pričetkom pred Kranjsko hišo. Tradicionalni Prešernov semnj bo kot vsako leto pester: na ulicah Kranja se bodo predstavili rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah, ali pa se bodo zapeljali kar s kočijo. V Gorenjskem muzeju, v Prešernovi hiši, v galeriji, v Layerjevi hiši in med obzidje gradu Khislstein se lahko podate v spremstvu vodnikov. Popoldne pa se lahko v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj in v Prešernovem gledališču Kranj srečate z letošnjimi  Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada,

V Šubičevi hiši v Poljanski dolini so  pripravili dan odprtih vrat ob 10. in 11. uri, na katerem boste lahko odkrili, kako so ustvarjali Šubici, mojstri  prikazi slikarstva, rezbarstva in pozlate. Opazovali boste, kako rokodelka Karla B. Rihtaršič ustvarja »žive slike«, otroci pa se bodo zabavali v ustvarjali delavnici.

Tisti, ki vam je ljubša narava, pa se lahko ob 10. ure dopoldne odpeljete do vasi Zminec, od koder boste z drugimi pohodniki krenili na  udeležite Prešernov pohod na Zavrh.

 Informacije: www.poljanskadolina.com

V Velenju si bodo obiskovalci Muzeja Velenje med 10. in 17. uro lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, bogato zbirko Hiše mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991. Na gradu se bodo s svojimi izdelki predstavili lokalni ustvarjalci in rokodelci.

V Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani  se bodo Prešerna spominjali na različne načine od 9. ure dalje: z družinsko družabno igro  Al' se smel bo razodeti , s prešerno lego delavnico, z risanjem portreta Franceta Prešerna in Primičeve Julije, z recitalom Prešernove in Vodnikove poezije ter nastopom vokalne skupine Rajenke. 

Vabljeni tudi v Narodno galerijo, kjer lahko izkoristite priložnost in si za znižano vstopnino oglejte razstavo Ivana Kobilca (1861–1926).“Slikarija je vendar nekaj lepega ...”., saj bo na ogled le še do 10. februarja.

Slovesno bo v Vrbi, v rojstni hiši pesnika, in v okolici. Od 8. ure dalje se lahko podate na tradicionalen pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki poteka med rojstnimi hišami  Franceta Prešerna, Matije Čopa,  Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna in čebelnjaka Antona Janše. Ob 13. uri bo v Vrbi proslava, slavnostni govornik bo dr. Janez Bogataj.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media