Spet bodo zapele orglice ...

22. februar 2019

 V soboto, 23. februarja, bodo po Mirnski dolini zopet odzvanjale orglice in ustne harmonike. Na jubilejnem 20. Festivalu Ah, te orglice, se bo zbralo blizu 100 orgličarjev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki se jim bosta pridružila tudi gosta, evropski poslanec Lojze Peterle in evropska komisarka Violeta Bulc.

Že popoldan, ob 14. uri, se bodo orgličarji zbrali na štirih prizoriščih, letos bo to v dvorani STIK v Trebnjem, na Mirni v domu Partizan, v Gostilni Javornik na Rakovniku in v gostilni Marjana v Krmelju. Skupaj bo nastopilo 30 skupin in solistov iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

 Štirinajst izbranih skupin pa bo nastopilo na večernem koncertu, ki se bo pričel ob 18.30 v dvorani Upravno kulturnega središča Mokronog.  Tu se bosta, kajpak z orglicami,  predstavila tudi gosta iz Bruslja, Violeta Bulc in Lojze Peterle, ki je sicer že večkrat nastopil na festivalu. 

Festival poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje, s pomočjo občin Trebnje in  Mokronog - Trebelno in v dolino rek Mirne in Temenice vsako leto privabi številne ljubitelje glasbe.

Kot ugotavlja idejni vodja festivala Stane Peček, orglice tudi po zaslugi festivala postajajo vse bolj prepoznaven inštrument: »To ni samo pastirska zabava, ampak imamo na tem festivalu že ljudi, ki igrajo tudi po notah. Slovenci še nismo določili, ali so to orglice ali je to ustna harmonika. Pri festivalu to rešujemo tako, da tisti, ki igrajo ljudske pesmi in bolj zabavne, igrajo na orglice, tisti, ki igrajo pa kakšno bolj zahtevno skladbo, pa igrajo na ustno harmoniko.«

Eden od ciljev organizatorjev festivala je tudi uvedba programa učenja ustne harmonike v glasbenih šolah, kar jim še ni uspelo. Organiziranih pa je bilo že nekaj seminarjev za ustno harmoniko. Vladimir Hrovat je pripravil učbenik z naslovom Ali vemo, kako igrati na ustno harmoniko, Marjan Urbanija in Urša Žun pa sta izdala priročnik Igral sem na orglice.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media