Zvončki imajo svoj festival

27. februar 2019

 V Botaničnem vrtu v Ljubljani, Ižanska cesta 15,  ta konec tedna pripravljajo že 4. Festival zvončkov,  posvečajo ga 100. obletnici Univerze v Ljubljani. V svoji zbirki imajo več kot 3000 enot navadnega malega zvončka. To je ena od 18 vrst iz rodu zvončkov, ki rastejo od Evrope do Male Azije. Obstajajo številne različice, saj se zvončki med sabo razlikujejo po obliki in številu cvetov, po velikosti, obliki, številu in obarvanosti zunanjih in notranjih listov in še po marsičem. Mimogrede, ste vedeli, da botanično ime malega zvončka Galanthus nivalis pomeni mlečni cvet, ki raste v bližini snega? 

Od  1. do  3. marca bo med 9. in 17. uro odprta prodajna razstava zvončkov, otroci se lahko udeležijo otroških delavnic,  odrasli pa delavnice Botanične ilustracije. Študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje bodo predstavili botanične ilustracije navadnega malega zvončka (petek od 11. do 13. ure). Obiskovalci bodo spoznavali zbirko varietet navadnega malega zvončka  v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (v petek in soboto ob 13. uri, v nedeljo ob 11. uri).

Zanimiva bodo tudi predavanja strokovnjakov, ki se ukvarjajo z zvončki, denimo v petek popoldne predavanji dr. Jasne Paradiž (Analiza deformiranosti pelodnih zrn v zbirki Galanthus nivalis) in prof. dr. Gregorja Osterca (Zelena obarvanost zvončkovih cvetov) ter v soboto dopoldne mag. Blanke Ravnjak (Zvončki v našem vsakdanu) in  dr. Jožeta Bavcona (Zanimivosti iz sveta zvončkov). Gost iz tujine, David MacLennan, ki ima največjo zbirko sort zvončkov v Angliji,  pa bo predstavil njihovo zbirko (v petek ob 18. uri in v soboto ob 10. uri).

V soboto in nedeljo ob 12. uri se lahko udeležite vodenega ogleda na temo: Zgodnja pomlad v Botaničnem vrtu (brezplačno - Life NATURAVIVA). Otroke vabijo, da festival obiščejo zamaskirani v zvončke!

Da gredo skupaj rože in glasba, dokazuje spremljevalni program festivala zvončkov. V Cankarjevem domu bo namreč v torek, 5. marca, potekal 5. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti pod naslovom Zvončki in trobentice.

Veliki zvonček je zaščitena rastlina

Veliki zvonček

 Pa še nekaj o zvončkih. Slovenija je ena redkih držav, kjer različne sorte zvončkov množično rastejo v naravi. Vendar pozor: veliki zvonček (kronica, laški zvonček) sodi med zaščitene vrste. Po uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah lahko na dan naberete le manjši šopek, natančneje: "število rastlin, ki jih lahko oseba drži med palcem in kazalcem". V nasprotnem primeru vam lahko inšpektor izreče globo od 100 do 300 evrov, za pravne osebe pa lahko znaša kazen celo do deset tisoč evrov.

Tudi mali zvončki in telohi spadajo med zavarovane vrste, vendar je dovoljeno  pri teh dveh cvetlicah trgati nadzemne dele. Prav tako je dovoljeno nabiranje nadzemnih delov navadnih ciklam in šmarnic.

Med zaščitene vrste, za katere tudi velja omejitev nabiranja v naravi, poleg velikega zvončka spadajo  še arnika, bodeča in širokolistna lobodika, zimzeleni gornik in navadni pasji zob.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media