Kurenti, čarovnice, Butalci …

28. februar 2019

Pred nami je najbolj norčav čas v letu, ko se bodo tudi številni resni obrazi prepustili maskiranju. Na pustni konec tedna se bodo po številnih krajih zvrstili povorke maškar in pustna rajanja.

Nekaj sobotnih prireditev: v Kranju so karneval uličnih norčavosti poimenovali kar po Prešernu, v Ljubljani bo maske po ulicah popeljal prijazni zmaj, v Litiji bodo karnevalske skupine spet predstavile aktualno dogajanje po svoje.

V nedeljo, 3. marca, se bodo na Bledu maškare sprehodile ob jezeru, na Viru pri Domžalah pa se bodo peljale na pisanih vozovih. Medse pa vabi tudi Butalska družina iz Cerknice. In sicer na Veliki pustni karneval, ki bo 3. marca točno okoli 12:32, ko bo na ulice Butal prišlo »vse kar leze in kar gre«. Na Ptuju in v okoliških krajih potekajo pustne norčije  že zadnjih 14 dni. Vrhunec kurentovanja bo Mednarodna karnevalska povorka. Od 13. ure naprej bo zahrumelo od stotin zvoncev kurentov ter številnih karnevalskih skupin in posameznih mask. V Šenčurju so Godlarji medse povabili pomembneže iz Evropske unije ...

 Več informacij najdete na: https://pust.si/program-pustnih-prireditev-2019

Pa še nekaj zanimivosti: Prvega  januarja 2018 je bilo v Sloveniji 356 prebivalcev s priimkom Pust, 316 se jih je pisalo Kurent,  38 pa Krof. Največ prebivalcev s priimkom Pust je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji (138; ta priimek je bil na 648. mestu po pogostnosti). Največ prebivalcev s priimkom Kurent je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji (184; ta priimek pa je bil na 452. mestu po pogostnosti), v  podravski statistični regiji, kjer so kurenti doma, pa se je pisalo Kurent le 10 prebivalcev, so sporočili s Statističnega urada RS.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media