V tednu možganov o bolečini

8. marec 2019

 Kaj je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Proučevanju fenomena bolečine, ki ni vezana samo na fizični dražljaj, ampak je njen izvor lahko psihološki, sociološki ali preplet vseh, bo namenjen letošnji Teden možganov. Poimenovali so ga Na pragu bolečine. Bolečina je namreč pojav, ki se dotakne vseh plati človekovega obstoja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj ter trenutnih razmer. Bolečina  ni vselej le slaba, saj lahko predstavlja povod za rast in spremembe v življenju.

Od 11. do 15. marca 2019 SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, s pomočjo drugih organizacij organizira predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle, oglede filmov in okroglo mizo.

Pester program bo zlasti 13. marca, ko praznujemo slovenski dan možganov. Takrat bodo predstavili spletišče zdravaglava.si, ki bo javnosti olajšalo dostop do znanstvenih spoznanj o možganih in skrbi za njihovo zdravje na razumljiv način. Obenem bo spodbujalo znanstven način razmišljanja in uporabo znanstvenih spoznanj vsakdanjem življenju ter uporabnikom omogočil izbiro in izvajanje programov o skrbi za zdravje.

Največ dogodkov bo v Ljubljani (na fakulteti za matematiko in fiziko ali v atriju SAZU) in Mariboru (medicinska fakulteta, Vetrinjski dvor ...). Predavanja in delavnice bodo še v Idriji, Kopru, Novem mestu, Mirnu in Tolminu. Vstop na vse dogodke je prost.

Več informacij najdete na: https://www.sinapsa.org/TM. Priporočamo tudi obisk spletne strani: www.zamozgane.si.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu, in pri kateri SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, sodeluje že vse od leta 2004. Prostovoljci, ki prihajajo iz več smeri (študenti medicine, psihologije, kognitivne znanosti, sociologije ….), pripravijo program izobraževalnih dogodkov, katerih namen je ozaveščanje laične in strokovne javnosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media