Manj soli za več zdravja

14. marec 2019

 Svetovni dan ledvic, ki je danes, je namenjen ozaveščanju o vse večjih obremenitvah, ki jih povzroča kronična ledvična bolezen. Pri tem gre tako za socialne stiske bolnikov kot tudi naraščanje stroškov za zdravljenje te bolezni. Po Sloveniji  bodo brezplačno merili krvni tlak in testirali beljakovine v seču, ki so zgodnji znak ledvične bolezni.

Mnogo vzrokov za bolezni ledvic je mogoče preprečiti. Najbolj učinkovit način zmanjševanja negativnih posledic je preprečevanje in zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni. V ta namen je slovenska zdravstvena stroka pripravila predlog novega modela zdravstvene obravnave ljudi s kronično ledvično boleznijo.  Večji poudarek je na  preventivi, ki vključuje spodbujanje zdravega načina življenja (dostop do čiste vode, telesne vadbe, zdrave prehrane, zmanjšanje vnosa soli in opustitev kajenja), in zgodnjemu odkrivanju bolezni, v katerega se z upoštevanjem dejavnikov tveganja in napotitvijo pacientov iz rizičnih skupin v presejalne preiskave vključijo družinski zdravniki.

Hkrati se svetovni dan ledvic osredotoča še na ozaveščanje o škodljivem vplivu prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare žilja in okvare ledvic. Natrij je mineral, ki je v majhni količini sicer nujen za naše preživetje, vendar škodljiv, če ga zaužijemo preveč. Pomemben je za normalno delovanje celic, uravnavanje vode in krvnega tlaka, delovanje živčevja in delovanje mišic. Iz telesa se izloča preko ledvic, nekaj pa tudi z znojenjem. Zaužijemo ga s kuhinjsko soljo, priporočena dnevna količina pa je do pet gramov. Ker sol uporabljamo za ohranjanje živil in izboljšanje okusa, moramo biti pozorni na živila, v katerih je ne pričakujemo - na primer v kosmičih, maslu, skuti in nekaterih napitkih.

Osem zlatih pravil za zdravje ledvic

1. Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite aktivni.
2. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
3. Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
4. Jejte zdravo manj slano hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
5. Zaužijte ustrezno količino tekočine.
6. Ne kadite.
7. Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta
8. Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih skupin s povečanim tveganjem za nastanek ledvične bolezni: imate sladkorno bolezen, zvišan krvni tlak, bolezen srca ali ožilja, sečne kamne, avtoimunsko bolezen, povečano prostato, imate prekomerno telesno težo, če kadite ali če ima kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.

Danes bodo po vsej Sloveniji postavljene stojnice, kjer bodo prostovoljci delili informativno gradivo in merili krvni tlak. Brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču bodo tudi letos omogočili laboratoriji zdravstvenih domov in bolnišnic ter podporniki projekta. Aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Več informacij 
je na voljo na spletni strani www.svetovnidanledvic.org

Po ocenah stroke ima po vsem svetu kar 850 milijonov ljudi kronično ledvično bolezen, zaradi nje pa letno umre vsaj 2,4 milijona ljudi. Bolezen je tako že na šestem mestu med vzroki smrti.  Pomemben vzrok tveganja za kronično ledvično bolezen predstavlja akutna ledvična bolezen, ki letno prizadene več kot 13 milijonov ljudi po svetu. Kar 85 odstotkov vseh bolnikov je v državah s prebivalci z majhnimi in srednjimi dohodki. 
Kronična in akutna ledvična bolezen sta namreč pogosto posledica slabih socialnih razmer, v katerih se ljudje rodijo, rastejo, živijo, delajo in se starajo. Pogosteje sta prisotni v okoljih, kjer je prisotna revščina, spolna diskriminacija, pomanjkanje izobrazbe, poklicne nevarnosti in onesnaženje okolja.

Povzeto po STA in A. Ž.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media