Štiriindvajset ur poezije

20. marec 2019

Burja je odprla okno.
Tople zvezde
padajo na polja.
Pomlad.
Pomlad.
Bel obraz je zasijal
v sinjini,
svila zašumela
po dolini.
Stekleno nebo
se je razbilo,
nad nami mehki, temni oblaki.
Svila.

(Impresija, pesem Srečka Kosovela, ki bi 18. marca praznoval 155. rojstni dan)

Na pobudo pesnika Dejana Kobana in somišljenikov bo na svetovni dan poezije, 21. marca, v Ljubljani potekalo 24-urno branje. Na ta način naj bi se povezali  profesionalni in ljubiteljski pesnice in pesniki ter bralci in ljubitelji te vrste umetnosti, zato vabljeni, da se udeležite pesniškega maratona.

Dogodek bo potekal na treh lokacijah. Branje se bo začelo s srede na četrtek opolnoči v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna na Cankarjevi 5, kjer bodo predvajali še video posnetke tujih pesnikov, ki so jih povabili k sodelovanju,  po 8. uri se bo preselilo v Trubarjevo hišo literature na Stritarjevi 7, od 17. ure do enih ponoči pa se bo maratonsko branje poezije sklenilo v lokalu Pritličje na Mestnem trgu 2.

Dogodkov bo na praznični dan še več.  Tako bodo v Trubarjevi hiši literature ob 11. uri poezijo recitirali učenci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Iris.

Ob 17. uri bo ob Prešernovem spomeniku pesniški recital v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije. Dramski igralki Iva Babič in Nina Valič bosta brali poezijo Otona Župančiča ob 70-letnici njegove smrti. Neposreden prenos recitala bo na tretjem radijskem programu Ars.

Že na predvečer praznika, v sredo ob 20. uri, pa Društvo slovenskih pisateljev vabi  v Dramo Kavarno, kjer se bosta o slovenskih ljudskih baladah pogovarjala pevka in zbirateljica Ljoba Jenče ter književnik in sociolog kulture Igor Škamperle.

 Kava za verze

 V več kot 60 slovenskih kavarnah boste lahko tudi na letošnji  dan poezije kavo (ali čaj)  ponovno plačali z verzom!

Letos ima akcija "Plačaj z verzom"  posebno dobrodelno poslanstvo. Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo bo v okviru svojih podpornih programov poezijo uporabilo kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki. Pri tem jih bodo podprli tudi zbrani verzi iz kavarn - za vsak avtorski verz bo Julius Meinl Slovenija prispeval 30 centov za rehabilitacijo bolnikov. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media