Stanovalci domov starejših so diskriminirani

22. marec 2019

Stanovalci morajo plačevati tudi za nameščanje ušesnega aparata. 

Srebrna nit – Združenje za dostojno starost je predsedniku vlade  Marjanu Šarcu poslalo javno pismo z zahtevo po ukinitvi zaračunavanja »dodatnih« storitev v socialnovarstvenih zavodih in konec diskriminacije starejših v zdravstvu

 Kot je zapisala Biserka Marolt Meden, predsednica društva Srebrna nit, so prvo javno pismo, napisali že 14. januarja letos. Nanj so se  odzvali dve zastopnici pacientovih pravic in varuhinja človekovih pravic. Na ministrstvu za zdravje so obljubili sestanek, ki »so ga prestavljali iz meseca v mesec, dokler ni minister odstopil. Ceniki se v tem času NISO spremenili.«

Kot piše v pismu, v domovih posebej kliče po takojšnjem ukrepanju zaračunavanje nadstandardnega bivalnega prostora (lastne sanitarije, balkon, dodatna oprema ipd. in t.i. dodatnih storitev – njihovo  oblikovanje je manj nadzorovano kot cene osnovnih storitev in tako prikladna možnost za povečevanje prihodkov domov. Na cenikih domov so tudi »dodatna plačila« za kopanje, tuširanje, striženje nohtov, povijanje nog/pomoč pri oblačenju elastičnih nogavic, stroške ukrepov ob okužbah, za vse vrste diet … Doplačati je treba za nameščanje slušnega aparata in za dodatno menjavo inkontinenčnih pripomočkov (plenic), če oskrbovanec potrebuje menjavo nad zakonsko predpisanim normativom (navedenih v ceniku) in si mora pripomoček priskrbeti sam.

Na pristojne Srebrna nit naslavlja vprašanje, kateri zakon v Republiki Sloveniji določa, koliko menjav plenic oskrbovanec lahko dobi na dan, mesec, … torej, kolikokrat na dan lahko ne-kdo odvaja blato ali urin? 

Kot pišejo, nekateri domovi zaračunavajo tudi stroške za ukrepe pri negi stanovalcev z bolnišnično okužbo (MRSO ipd). Ni pomembno, kje se je stanovalec okužil, vsekakor pa po vsej verjetnosti v eni od ustanov: v bolnišnici ali v domu, in zato strošek dodatnih ukrepov zaradi okužbe ne more biti njegovo breme! Po mnenju Srebrne niti poraba razkužil in osebna varovalna sredstva ne morejo biti strošek pacienta/uporabnika.

V Srebni niti tudi ugotavljajo, da je diskriminacija starejših na področju zdravstva že zelo zaskrbljujoča (izbira osebnega zdravnika v domovih starejših, dostopnost do zdravnika in storitev …) in zato je potrebno takojšnje ukrepanje. Zato zahtevajo, da se takšna praksa konča takoj. Ob tem poziva, da se z  ZZZS vsi odgovorni takoj dogovorite za kritje potrebnih stroškov zdravstvene obravnave iz zdravstvene blagajne, če to še ni v celoti urejeno, je še zapisala Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost.

Javno pismo so poslali še na ministrstvi za zdravje ter  za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,  Varuhu človekovih pravic,  na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zastopnikom pacientovih pravic.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media