Obeležujemo materinski dan

25. marec 2019

V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan. Praznik je v Evropo po drugi svetovni vojni prišel iz ZDA, pri nas pa se je 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, uveljavil po osamosvojitvi. Države sicer materinski dan praznujejo ob različnih dnevih, denimo Belgija, Avstrija,  Nemčija, Švica, Italija in ZDA so si izbrale drugo nedeljo v mesecu maju, Švedi zadnjo nedeljo v maju, Norvežani drugo nedeljo v februarju, na Tajskem počastijo mame 12. avgusta, v Indoneziji 22. decembra ...

 Materam ob njihovem prazniku mnogi otroci v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali manjše darilo, z različnimi pozornostmi ali prireditvami se nanje spomnijo tudi vrtcih in  šolah in drugod.

Kot ugotavlja statistični urad, je med ženskami vse več mater, a imajo te vse manj otrok. Leta 2017 je rodilo 19.882 žensk, od tega 9268 prvič. Z rojstvom  1,62 otroka na žensko v rodni dobi se Slovenija uvršča le malo nad povprečje EU, kjer je stopnja rodnosti 1,59 otroka na žensko v rodni dobi.

Povprečna starost žensk, ki so v letu 2017 rodile v Sloveniji, je bila 30,9 leta, starost žensk, ki so rodile prvič, pa 29,4 leta. Povprečna starost mater je bila ob koncu 19. stoletja 32 let, nato se je zniževala in najnižjo vrednost dosegla ob koncu 70 let prejšnjega stoletja, vse od takrat pa narašča. Podobno je tudi s starostjo žensk ob rojstvu prvega otroka.

Več kot polovica mater je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Pred 70 leti je bilo 45 odstotkov takih, ki niso rodile, med tistimi, ki pa so rodile, jih je 43 odstotkov rodilo najmanj štiri otroke. Od tedaj se je zniževal tako delež žensk, ki niso rodile, kot tudi delež žensk, ki so rodile štiri ali več otrok.

Slovenija je bila po podatkih Eurostata glede na delež zaposlenih mater v vrhu med članicami Evropske unije. Stopnja delovne aktivnosti mater, starih med 25 in 54 let, z enim otrokom, je pri nas znašala 84 odstotkov, z dvema otrokoma 88 odstotkov, s tremi ali več otroki pa nekaj več kot 80 odstotkov, s čimer se uvrščamo med prve tri države članice po zaposlenosti mater in precej nad povprečje Evropske unije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media