Bodimo pozorni pri nabiranju čemaža 

26. marec 2019

Levo je čemaž, desno podlesek.

 S Centra za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsako pomlad opozarjajo na previdnost pri nabiranju čemaža, saj obstaja nevarnost zamenjave z njemu podobnimi strupenimi rastlinami. Listi čemaža so mehki, enojni, nikoli se ne držita po dva skupaj, razvijejo se takoj, ko prikukajo na plan, in dišijo po česnu. 

 Jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste kot čemaž, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne. Najbolje je, da nabiramo list za listom, ne pa kar cel šop naenkrat, saj bomo tako najhitreje prepoznali morebitnega vsiljivca.

V primeru prebavnih težav moramo čim prej obiskati urgentno ambulanto in s seboj prinesti  ostanek rastline, da bo zdravljenje lažje. Pri hujših težavah pokličimo številko 112 oziroma osebnega ali dežurnega zdravnika in sporočimo, kje je prišlo do zastrupitve, kdo se je zastrupil, s katerim strupom in koliko strupa, kdaj in kakšna je prizadetost ponesrečencev.

 Listi jesenskega podleska rastejo v rozeti, v navidezno enotnem steblu, so trši in  v spodnjem delu žleboviti.

 Najbolj nevarna je zastrupitev z jesenskim podleskom. Vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Zastrupitev s čmeriko na srečo ni smrtna. Zanjo je značilna slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do 12 ur po zaužitju.

Čmerika ima ovalne liste, spodaj so mehkodlakavi.

 Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je redka. Največkrat se pojavi pri otrocih, ki plodove šmarnice zamenjajo z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.

Šmarnica ima po dva lista skupaj, ki tvorita navidezno steblo. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media