Festival za tretje življenjsko obdobje bo oktobra

28. marec 2019

 Od 1. do 3. oktobra bo v Cankarjevem domu potekal tradicionalni Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), že devetnajstič zapored. Razlika je v tem, da na njem ne bo sodelovala Zveza društev upokojencev Slovenije, pač pa je vlogo soorganizatorjev sprejela Mestna zveza upokojencev Ljubljana,  Osprednjeslovenska pokrajinska zveza  društev upokojencev.

Kot je dejal njen predsednik, Marjan Sedmak, zveza predstavlja blizu 23 tisoč upokojencev osrednjeslovenske regije. Vsaka priložnost, da se družba sooči s problematiko, ki zadeva starejše, je zelo dobrodošla, zato so se odločili za sodelovanje. Med partnerji ostaja večina dosedanjih, med njimi tudi  Mestna občina Ljubljana.

Tihomir Kovačič, izvršni direktor družbe Proevent, ki od leta 2012 organizira festival, je poudaril, da je Festival za tretje življenjsko obdobje namenjen vsem upokojencem (teh je blizu 600.000), ne le članom posameznih organizacij.  Zanimanje tistih, ki želijo sodelovati v izobraževalnem in kulturnem programu ali v sejemskem delu letošnjega  F3ŽO pa je po njegovih besedah odlično. 

Vsebina 19. festivala bo pestra, zanimiva in aktualna, pa je pojasnil predsednik programskega sveta mag. Davor Dominkuš. Med drugim bodo pozornost namenili uresničevanju strategije dolgožive družbe, ki jo je vlada sprejela poleti 2017 oziroma njenega akcijskega načrta. Na okrogli mizi v počastitev stoletnice Univerze v Ljubljani bodo med drugim govorili o možnostih sodelovanja starejših profesorjev v  pedagoškem in raziskovalnem delu. Na festivalu bodo razpravljali še o terminologiji s področja socialnega varstva, povezani s starostjo, staranjem in demografskimi spremembami. Na posebni okrogli mizi pa bodo predstavili dobre prakse sodelovanja starejših v lokalnem okolju, zato vabijo predstavnike občin in lokalnih skupnosti, da njihove izkušnje delijo na festivalu. Tudi letos bodo – že desetič - na festivalu sodelovali  upokojenci Severne Makedonije s svojimi folklornimi skupinami. Kot je povedal Marjan Šiftar, eden o podpredsednikov programskega sveta, se dogovarjajo, da bi podoben festival skupaj organizirali v Severni  Makedoniji.

V izogib napačnom  informacijam, ki se zadnje mesece pojavljajo v javnosti, je Andrej Jus, eden od soustanoviteljev festivala pojasnil, da je podjetje Proevent lastnik blagovne znamke F3ŽO. Jus je bil  lastnik podjetja Infos, ki je od leta 2000 pripravljalo festival. »Podjetje je v festival investiralo, zato je postalo lastnik blagovne znamke. Ko je Infos nehal delovati, je lastnik znamke postal Inštitut Hevreka, za njim pa družba Proevent,«  je zatrdil Andrej Jus in dodal, da je finančno breme organizacije festivala vedno nosil lastnik blagovne znamke. 

 A. Ž. , fotografija: Janez Platiše 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media