Čezmerno pitje alkohola škoduje

2. april 2019

Pretiravanje s pitjem alkoholnih pijač botruje marsikateri bolezni ali poškodbi, vpliva na slabšanje medosebnih odnosov, povzroča družinske prepire, pogosto je vzrok nasilnih dejanj … Na  škodljive posledice čezmernega pitja alkohola opozarjajo dogodki, kot so Dnevi brez alkohola, ki se začenjajo jutri.

V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki ga vodijo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja, bodo pripravili Dan brez alkohola v osmih regijah.  Strokovnjaki iz zdravstvenega in socialnega področja  bodo obiskovalcem predstavili problematiko pitja alkohola v slovenski družbi, seznanili jih bodo o metodah opuščanja nezdravih življenjskih navad, jim predstavili zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, dobili bodo informacije o tem, kjer lahko  poiščejo pomoč v posamezni regiji. Na dogodkih bodo sodelovali še predstavniki  šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo na projektu SOPA, in sicer: Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza paraplegikov Slovenije, Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska Karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod se bodo dogodka udeležili tudi predstavniki policije ter drugi deležniki v lokalni skupnosti tako s področja zdravstva, sociale in ostali.

 Kje bo Dan brez alkohola?

VIPAVA,  3. april: pred občino, Glavni trg 15, od 10. do 12. ure

RAVNE NA KOROŠKEM, 6. april: plato pri Tržnici Ravne, od 11. do 13. ure

CELJE, 6. april: Glavni trg, od 9. do 11. ure

LUCIJA, 6. april: Skupaj delamo za zdravje, Park Sonce, od 8. do 13. ure

MARIBOR, 7. april: Tek zdravja, Glavni trg, od 9. do 12. ure. Dogodka se bo udeležil tudi Igor E. Bergant, ki je ambasador Karitasove akcije 40 dni brez alkohola.

MURSKA SOBOTA, 10. april: Trg kulture, od 10. do 12. ure

KOČEVJE, 12. april: Trg zbora odposlancev (ploščad pred Namo), od 9. do 17. ure

KRANJ, 17. april: Slovenski trg (pred občino) med 11. in 13. uro in Mestna knjižnica Kranj- strokovno srečanje med 9. in 14. uro.

Na spletni strani www.sopa.si najdete dejstva o alkoholu in druge koristne informacije, z vprašalnikom lahko preverite, ali uživate preveč alkoholnih pijač in kam se lahko obrnete po pomoč.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media