Treba si je vzeti čas za hrano in za počitek

4. april 2019

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga vsako leto obeležimo 7. aprila, sta Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Zveza društev diabetikov Slovenije poudarila veliko odgovornost posameznikov za ohranjanje lastnega zdravja. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje ustrezno prehrano in vsaj minimalno mero gibanja na dan lahko znižamo tveganje za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

 Najpogostejša je sladkorna bolezen, ki je tesno povezana s srčno-žilnimi obolenji. Ker po oceni stroke le 40 odstotkov bolnikov jemlje zdravila po navodilih zdravnikov, pogosto prihaja do zapletov,  je omenil prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Obenem je  svetoval, da si vzamemo čas za hrano, pa tudi čas za počitek, predvsem spanje, saj ima tako ravnanje dolgoročen pozitiven vpliv na zdravje.

V zadnjem času se pojavljajo nova zdravila in novem metode zdravljenja sladkorne bolezni, s čimer se močno izboljšujejo možnosti bolnikov za obvladovanje bolezni. Boljše rezultate daje celosten pristop k zdravljenju. Če zdravnik ugotovi, da ima bolnik s sladkorno boleznijo še  kateri od bolezni srca in ožilja ali aterosklerotično srčno-žilno bolezen,  morebitno srčno popuščanje ali kronične ledvične bolezen, mu lahko predpiše novejša zdravila iz skupine inkretinskih hormonov, ki zmanjšajo dogodke srčno-žilne bolezni; ali pa t.i.,  SGLT2 zaviralce, ki omogočajo izločanje glukoze z urinom, če je ledvično delovanje zadostno. Ta zdravila znižujejo tveganje za hipoglikemije in zmanjšujejo telesno maso. Predvsem pa je treba bolnika opolnomočiti in vzpostaviti partnerski odnos med njim in zdravstvenim osebjem. Z boljšim sodelovanjem bolnika pri zdravljenju  so možnosti za zaplete veliko manjše, je poudarila Katarina Vukelič, dr.med.,spec. interne medicine in pnevmologije iz Zdravstvenega  doma Grosuplje

Po besedah Alojza Rudolfa , podpredsednika Zveze društev diabetikov Slovenije sladkorni bolniki laže obvladujejo bolezen, če imajo dobro podporo zdravstva in nevladnih organizacij. V 36 društvih diabetikov po vsej državi skrbijo za izobraževanje članov, naučijo jih živeti z boleznijo in osveščajo, kako naj  skrbijo za svoje zdravje. Kot je dejal, so stroški zdravljenja posledic sladkorne bolezni veliko večji, kot pa vložena sredstva v preventivo oziroma zdravljenje in vodenje sladkorne bolezni. Zato si v zvezi prizadevajo doseči dve, za bolnike pomembni ugodnosti. Prva je ta, da bi  osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 dobile pravico do testnih lističev za merjenje sladkorja v krvi. Druga naloga pa je prepričati zdravstveno zavarovalnico, da znižajo doplačila bolnikom za uporabo  najnovejše inzulinske črpalke, ki že ima delno zaprt sistem za uravnavanje sladkorja v krvi.

Podpis pod sliko (z leve): pnevmologinja Katarina Vukelič, prim. Matija Cevc, Alojz Rudolf in Franc Zalar, podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media