Peticija za ureditev dolgotrajne oskrbe

5. april 2019

Zveza društev upokojencev Slovenije je pripravila peticijo za ureditev dolgotrajne oskrbe kot nove in posebne veje socialne varnosti.

V obrazložitvi peticije (vsebino povzemamo na kratko) so med drugim zapisali, da je dolgotrajna oskrba organizirana dejavnost zagotavljanja pomoči osebam, ki zaradi onemoglosti in izgube fizičnih in intelektualnih sposobnosti ne morejo poskrbeti zase in skozi daljši čas, ali trajno, potrebujejo pomoč drugih pri opravljanju temeljnih dnevnih opravil kot so hranjenje, pitje, vzdrževanje osebne higiene, odvajanje, gibanje v prostoru in vzdrževanje socialnih stikov. Vse več je ljudi, zlasti starejših, ki so pri opravljanju temeljnih dnevnih aktivnosti odvisni od drugih. 

Pri zagotavljanju pomoči tem osebam velja pravilo, da bi bila oseba, ki potrebuje pomoč nekoga drugega, čim dalj časa v domačem okolju, ki ji je tudi najbližje in najprijaznejše. Poleg tega se v tem primeru v zagotavljanje oskrbe vključujejo tudi svojci, morda tudi sorodniki in znanci. Ko teh možnosti ni, oziroma je obseg storitev in pomoči osebi prevelik in ga ni mogoče zagotoviti na oskrbovančevem domu, je nujna premestitev osebe v ustrezen zavod. Upravičene potrebe po storitvah dolgotrajne oskrbe pa naj bi v celoti ali v zakonsko določnem obsegu krilo posebno socialno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi se pripravlja že skoraj 20 let, poudarjajo v Zdusu. Medtem se potrebe prebivalstva po storitvah dolgotrajne oskrbe le povečujejo, možnosti njihovega zadovoljevanja pa slabšajo, saj so kapacitete socialnih zavodov polno zasedene, službe za dolgotrajno oskrbo na domu pa niso zagotovljene in ne organizirane. S tem se vse bolj slabša socialni in materialni položaj oseb, ki so odvisni od pomoči drugih. V sodobni in socialni družbi je to nesprejemljivo. Zato Zveza društev upokojencev Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v čim krajšem možnem času pripravi Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo in ga predloži v obravnavo in sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije.

Če se strinjate z obrazložitvijo peticije, jo lahko podpišete na spletni strani: https://www.pravapeticija.com, povezavo na peticijo najdete tudi na spletni strani zveze: https://www.zdus-zveza.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media