Lažje razumevanje smrti s kockami 

10. april 2019

Pogrebna kočija

 Pogrebni muzej na osrednjem dunajskem pokopališču že od leta 1967 predstavlja zgodovino dunajske žalne in pokopališke kulture, hkrati pa se na nekoliko nenavaden način soočajo s temo smrti. Med njegove prodajne uspešnice sodijo namreč tudi posebne lego kocke.

Ta teden je muzej predstavil novo kolekcijo kock, katerih pomen priznava tudi Dunajsko deželno združenje za psihoterapijo. Igrače lahko pri žalovanju kot preventiva ali kot podpora terapiji otrok in njihovih staršev nudijo dodaten način izraza. Tukaj je zelo pomembna vizualna predstavitev dogodkov, saj se znajo otroci na simbolični ravni zelo dobro in kreativno izražati.

Medtem ko sta pogrebni tramvaj in pogrebno vozilo že klasika v muzejski ponudbi in jih razpošiljajo na vse konce sveta, so tokrat ponudbo nekoliko razširili. Med novostmi je lego grob z nagrobnikom, lego bager in bagerist, goreča lego krematorijska peč, lego mrtvaška kočija in žalujoča družina iz lego kock, ki jo sestavljajo mama, oče, otrok, umrli in okostnjak.

Grob z nagrobnikom, bager, bagerist

 »S temi izdelki je mogoče temo smrti razumljivo predstaviti otrokom. Glavno vprašanje je bilo, kako pomagati otrokom pri premagovanju psihični situacij. Novi lego izdelki lahko pogovor olajšajo. S pomočjo krematorija lahko tako skozi igro razložimo, kaj se na primer zgodi z ljubljenim dedkom pri upepelitvi ali s pomočjo lego groba predstavimo, kako poteka pogrebna slovesnost,« je povedal Markus Pinter, direktor podjetja Pogrebne storitve in pokopališča mesta Dunaj.

 Nove izdelke podpirajo tudi terapevti, saj lahko igrače pri žalovanju kot preventiva ali kot podpora terapiji otrok in njihovih staršev nudijo dodaten način izraza. Tukaj je zelo pomembna vizualna predstavitev dogodkov, saj se znajo otroci na simbolični ravni zelo dobro in kreativno izražati.

Fotografiji: © Pogrebni muzej mesta Dunaj/Harald Lachner

Povzeto po Eurocommpr.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media