Srečanje potomcev Maistrovih borcev

15. april 2019

  Društvo general Maister Veržej v sodelovanju z Zvezo društev general Maister vabi na prvo srečanje članov društev general Maister in potomcev Maistrovih borcev. Srečanje bo v soboto, 11. maja 2019, s pričetkom ob 9.30 uri pri kulturnem domu v Veržeju.

Organizatorji prosijo vse potomce  Maistrovih borcev, da svojo udeležbo prijavijo svojim lokalnim društvom  ali  neposredno Društvu general Maister Veržej, Franja Kozarja 26, 9241 Veržej, e-pošta:  dgm.verzej@gmail.com, tel. št.: 041 412 745 ali  041 274 961.

Enaindvajset vrlih mož

Prvo vseslovensko srečanje vseh društev in potomcev borcev, tudi vnukov generala Maistra, je priložnost za izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks iz delovanja društev ter ohranjanja domoljubnega in zgodovinskega pomena, so zapisali člani društva general Maister iz Veržeja. Zelo so ponosni na svoje prednike, saj se je iz Veržeja in bližnjih vasi Bunčani in Banovci kar 21 mož  odzvalo Maistrovemu  pozivu, čeprav so se mnogi komaj vrnili iz bojišč prve svetovne vojne.

Oktobra lani so na občinski stavbi odkrili spominsko ploščo  z Maistrovim citatom. Ker je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor in njegovo okolico za del Nemške Avstrije, je 1. novembra 1918  takratni major Rudolf Maister v vojašnici na Melju izjavil: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« Zbranim slovenskim vojakom in častnikom je razložil, da je prevzel vrhovno poveljstvo v mestu, in jih prosil, naj ostanejo z njim, ker jih nova država potrebuje.  V nekaj tednih je zbral vojsko približno 4000 mož, osvobodil Maribor in še druge kraje ob severni meji.

Fotografija: portal Prlekija-on.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media