Ko praznuje Evropa

9. maj 2019

Za Evropo je 9. maj prazničen dan.  Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil novo obliko nadnacionalnega sodelovanja, ki pomeni simbolni začetek evropskega združevanja. Dan Evrope bodo tudi po slovenskih krajih proslavili z različnimi dogodki.

Predlagamo le nekaj dogodkov, kje in kaj se bo še dogajalo, pa preverite na spletni strani: https://ec.europa.eu/slovenia/events/europe-day_sl.

V Mariboru (dvorana Štuk, ob 19. uri) bo Matjaž Javšnik v svoji monokomediji Striptiz razgalil Slovence, še pred tem pa bosta vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in prorektorica Univerze v Mariboru Janje Hojnik spregovorila o EU. V Svetem Juriju ob Ščavnici se boste lahko udeležili predavanja Prihodnost EU, medtem ko v Kopru pripravljajo filmsko rajanje za otroke in mlade. Na Jesenicah se bodo mladi na 6. športnem srečanju dijakinj in dijakov jeseniških srednjih šol lahko pomerili v EU kvizu. Na Ravnah na Koroškem bodo dijaki in ravenski taborniki na ulični EUrientaciji spoznavali EU, lokalne evropske projekte ter ukrepe EU za mlade in varnost, osveščali bodo someščane, pridružili pa se jim bodo tudi vrtci, šole in različna društva. V Radovljici, Murski Soboti in Celju se boste lahko sprehodili po Evropski vasi. Celje vabi še na degustacijski večer evropskih vin in sirov ter na tržnico "Od vil do vilic", kjer boste lahko poskusili lokalne dobrote. Svoje pevske sposobnosti pa boste lahko pokazali na Evrosong karaokah.

V  Ljubljani  se lahko  v Hiši EU na Dunajski 20 ob 10. uri udeležite odprtja filatelistične razstave Približevanje in članstvo Slovenije v EU ali  preverite svoje  znanje v EU kvizu. Na Kongresnem trgu pa  se bo ob 21. uri začel velik brezplačni koncert. Nastopili bodo: Lea Sirk, Maraaya, Nipke, Nika Zorjan, Irena Yebuah Tiran, Marko Kutlić, Ana Bezjak, Tina Marinšek, Jure Počkaj, in številni plesalci, zbrane pa bosta uvodoma pozdravila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.  Koncert si lahko ogledate tudi v neposrednem prenosu (TV Slovenija 3) ali prek spleta (MMC).

Vse do 13. junija pa bo v 12 krajih (Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Sežani, Kranju, Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Izoli in Slovenski Bistrici ter na Ptuju in Ravnah na Koroškem) potekal tradicionalni Filmski teden Evrope. Udeležite se lahko 33 brezplačnih projekcij evropskih sodobnih filmov, ki so nastali ob podpori EU.  Več informacij najdete na: http://europedirect.si/sl/filmski-teden.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media