Obrtniki ostro proti znižanju pokojnin

8. maj 2019

Z novinarske konference na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) grozi, da mu bo zmanjkalo denarja za izplačilo pokojnin iz vzajemnih zavarovanj, zato želi vodstvo znižati poklicne pokojnine za 30,4 odstotka. Obrtniki so ogorčeni in napovedujejo proteste. Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je na to temo sklicalo tudi  novinarsko konferenco in  pozvalo SOP in ministrstvo za delo, da najdeta ustrezno rešitev v korist zavarovancem.

 Sklad obrtnikov in podjetnikov je bil ustanovljen leta 1956, kot nekakšen vzporedni zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, ker v času po drugi svetovni vojni obrtniki niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot ostali državljani. Poklicna pokojninska zavarovanja so nehali tržiti leta 1996, ko so tudi obrtniki začeli vplačevati v državni pokojninski sistem. Danes ima sklad približno 9.400 članov, večina obrtnikov je že upokojenih. »Povprečna pokojnina iz teh zavarovanj znaša 84 evrov, kar je zelo malo. Da bi jim te pokojnine znižali še za 30,4 odstotka, je za naše člane, obrtnike in podjetnike, povsem nesprejemljivo,« je poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. Na to temo so se že pogovarjali z resorno ministrico, vendar odziva še nimajo. Meh je predlagal, da vse vzajemne zavarovance prevzame Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zagrozili s protesti

O predlogu za znižanje pokojnin je v začetku aprila že odločala skupščina SOP, a so ga člani zavrnili. O njem bo skupščina ponovno odločala v ponedeljek, 13. maja.  Obrtnik Bogdan Oblak upa, da bo prevladala modrost in da tako norega sklepa ne bodo podprli.  »V teh letih sem vplačal okrog 73 tisoč evrov. Plačeval sem vedno najvišjo premijo. Ko sem se včlanil, preden sem dopolnil 30 let, mi je bilo obljubljeno, da to ni samo varčevanje za starost, ampak tudi neka varnost. Obrtniki menimo, da je to kraja našega denarja. Če bo skupščina izglasovala znižanje pokojnin, se bomo obrtniki zagotovo organizirali in šli v proteste,« je zaključil Oblak.

Vzrok za znižanje pokojnin naj bi bil po besedah SOP sprememba zakona leta 2016, ko je država znižala letno refundacijo s 6 milijonov evrov na 600 tisoč evrov. Zato vodstvo SOP napoveduje likvidacijo sklada, če se poklicne pokojnine ne bodo znižale za 30,4 odstotka. »Kako naj nekaj propade, če je v sistemu 200 milijonov evrov,« je dejal eden od članov skupščine Anton Može, ki meni, da obstajajo tudi drugačne rešitve. Sklad namreč izvaja tudi investicijska zavarovanja, ki jih želi vodstvo prenesti na novoustanovljeno zavarovalnico, pri čemer bi ta sredstva za razliko od vzajemnih zavarovanj, ostala nedotaknjena. »Vztrajamo pri tem, da se pokojnine ne znižajo in da se uprava, ki pelje voz navzdol že nekaj let, zamenja,« je bil jasen Može. 

Povezave med Skladom obrtnikov in podjetnikov in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije je pojasnil direktor OZS Danijel Lamperger: »Širša javnost našo zbornico povezuje s SOP, kar je na nek način razumljivo, saj so bili obrtniki ustanovitelji tega sklada. Vendar formalnih povezav med nami ni, prav tako naša zbornica nima vloge v organih SOP. Smo se pa dolžni odzvati, ker gre za problematiko skoraj 10 tisoč obrtnikov, dolgoletnih članov OZS.«  

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media