Nabirajmo znanje, osvajajmo veščine ...

9. maj 2019

 S  slovesnostjo, ki se bo odvila 10. maja dopoldne v Letnem gledališču Khislstein v Kranju, se začenja že 24. Teden vseživljenjskega učenja (TVU), najobsežnejši in najstarejši festival učenja pri nas.  Po vsej Sloveniji se bodo med 10. in 19. majem, v razširjenem terminu pa do 30. junija, zvrstili številni brezplačni dogodki za vse generacije: delavnice, predstavitve, tečaji, razstave in druge prireditve.

Pripravljajo jih ljudske univerze, šole, vrtci in druge organizacije za izobraževanje, društva, ustanove, skupine in posamezniki, ki spodbujajo javnost k udeležbi v izobraževanju ter širijo informacije o formalnih in neformalnih možnostih učenja. S promoviranjem pomena vseživljenjskega učenja pripomorejo k udejanjanju slogana: 'Slovenija, učeča se dežela'. Koordinator tradicionalnega festivala učenja je osrednji javni zavod za izobraževanje odraslih, Andragoški center Slovenije, v sodelovanju z 42 območnimi in tematskimi koordinatorji. Ti bodo poskrbeli, da se bo v številnih krajih odvijali dogodki  v okviru skupnih akcij, ki potekajo na določene dneve.

Na izzive v izobraževanju odraslih bodo opozorili v akciji Moč in radost učenja (13. maj), ki temelji na Manifestu za učenje odraslih v 21. stoletju; globalnemu učenju je posvečen dogodek Mi vsi smo en svet (14. maj);  Ta veseli dan učenja (16. maj) je slogan skupne akcije mreže Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje;  Kakovost ustvarjamo vsi (17. maj) je, dan, ki bo posvečen delu organizacij in posameznikov, povezanem s presojanjem in razvijanjem kakovosti izobraževanja odraslih; akcija Učenje in kultura z roko v roki (20. maj) bo potekala v povezavi s Tednom ljubiteljske kulture, dogodki pa bodo poudarjali tesno povezanost učenja in kulturne ustvarjalnosti, v Polhovem Gradcu, točneje v Hiši medu Božnar, bo 23. maja osrednji dogodek akcije Dediščina preteklosti je dota prihodnosti. Drugi prireditelji bodo na ta dan navezali dogodke, ki povezujejo vseživljenjsko učenje ter obujanje in ohranjanje naše kulturne, naravne, tehnične dediščine.Planinstvo kot način življenja - Za vključujočo družbo (15. junij) pa se imenuje  celodnevno planinsko dogajanje na Lisci.

 Parada učenja – Dan učečih se skupnosti (15. maj) je najbolj »učni« dan v vsem tednu. Na trgih in drugih javnih mestih v 17 krajih  se bodo srečevali ponudniki znanj in spretnosti ter tisti, ki znanje in spretnosti iščejo. Obiskovalci bodo dobili informacije, pridružili se bodo lahko delavnicam,  si ogledali nastope na odrih ali  multimedijske predstavitve  ter se udeležili strokovnih dogodkov, natečajev, razstav ipd.  

Čeprav so številni dogodki v Tednu vseživljenjskega učenja namenjeni tudi starejši generaciji  imajo zadnja tri leta starejši, ki so radovedni in vedoželjni, še svoj dan. Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni bo 16. maja v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije, osrednji dogodek bo okrogla miza z naslovom Kako dalje? Vseživljenjsko učenje, priprave na upokojitev in aktivno staranje, ki bo potekala v okviru prireditve Dnevi medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Podrobnosti in koledar prireditev najdete na naslovu:  http://tvu.acs.si/koledar

Kot vsako leto bodo na Tednu vseživljenjskega učenja  podelili priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih. Dobili jih bodo Mirjana Debelak iz Kranja in  Nataša Horvat iz Lendave, Študijski krožek Lipovc ter dve ustanovi: Iskraemeco d.d., Kranj, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media