Za kaj ti bije srce?

17. maj 2019

Svetovni dan hipertenzije, ki je danes, 17. maja, je priložnost, da nekaj več pozornosti posvetite svojemu zdravju. Visok krvni tlak je namreč najpogostejši dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni in ledvičnih bolezni. S preventivnimi ukrepi, rednim merjenjem, zavedanjem in ustreznim zdravljenjem je možno preprečiti nastanek srčnega infarkta, možganske kapi, odpoved srca ali ledvic, demenco in druga obolenja.

Projekt osveščanja so poimenovali Za kaj ti bije srce?, k rednemu preverjanju višine krvnega tlaku pa spodbujata tudi ambasadorja,  pevec in skladatelj Andrej Šifrer ter voditeljica, novinarka in svetovna popotnica Mojca Mavec.

Slovenija je ena od več kot stotih držav, ki sodeluje v akciji Mednarodnega združenja za hipertenzijo in Svetovne lige za hipertenzijo Mesec meritev maj (MMM). V zdravstvenih ustanovah (ambulante družinskih zdravnikov, referenčne ambulante, bolnišnice) in lekarnah po vsej državi ves mesec potekajo brezplačne meritve krvnega tlaka. Poleg tega želijo v Združenju za hipertenzijo spodbuditi ljudi, da bi si redno merili tlak tudi doma in se potrudili, da ga ohranjajo v okviru dovoljene vrednosti,  to je manj kot 140/90 mm Hg. V kolikor si izmerite višji tlak, se posvetujete z osebnim zdravnikom. Koristne nasvete  o preventivnih ukrepih(denimo Deset nasvetov za zdrav krvni tlak) najdete tudi na spletni strani: www.hipertenzija.org

Manj soli za nižji tlak

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima zvišan krvni tlak že vsak četrti, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasel človek. Vse te ogrožajo različna obolenja, ki lahko vodijo celo v smrt. V Sloveniji doživi možgansko kap okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Srčni infarkt prizadene okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre.

Dejavniki za razvoj hipertenzije so prevelika telesna teža, čezmerno uživanje soli, čezmerno pitje alkoholnih pijač, premajhna telesna dejavnost, izpostavljenost škodljivemu stresu, kajenje. Manj kot polovica ljudi, ki imajo zvišan krvni tlak, se tega tudi zaveda, zato so bolezen poimenovali »tihi ubijalec«.

 Eden od ukrepov, da znižamo krvi tlak, je omejitev soli v prehrani. Zdravniki in prehranski strokovnjaki svetujejo, da pred nakupom preberete, koliko soli je v izdelku, in izbirate izdelke z manj soli; da posegate po manj slanih vrstah kruha in pekovskih izdelkov; da redko in v manjših količinah jeste prekajeno meso in mesne izdelke; da pripravljeno hrano poskusite, preden jo dosolite; da redko posegate po predpripravljeni hrani, ki praviloma vsebuje veliko soli, ali pa se taki hrani povsem izogibate. Omejite uživanje slanih prigrizkov. Vsak dan pojejte dovolj zelenjave in sadja, saj vsebujeta veliko kalija, ki prispeva k zniževanju krvnega tlaka.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media