Razmere v domovih za starejše se slabšajo 

24. maj 2019

 Društvo Srebrna nit – Združenja za dostojno starost je na predsednika vlade, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,  ministrstvo za zdravje, varuha človekovih pravic, zavod za zdravstveno zavarovanje in skupnost socialnih zavodov naslovila že četrto javno pismo. Navedli so kar 15 točk s predlogi, kaj je treba takoj urediti v domovih starejših  in za starejše.

 Opozarjajo namreč, da se razmere v domovih za starejše slabšajo. Stanovalci in svojci društvo  vsakodnevno obveščajo o slabih, ponekod celo nevzdržnih razmerah, v katerih v nekaterih domovih živijo zlasti dementni in nepomični stanovalci. Na nedavni novinarski konferenci Srebrne niti  so stanovalci in svojci povedali nekaj takih primerov, da človeka spreleti srh po telesu. Z izgovori, da je premalo kadra, ponekod stanovalci domov ne dobivajo več svežega čaja, nepomični stanovalci dneve in dneve preležijo v postelji, ker jih nihče ne posadi na voziček, kaj šele, da bi jih odpeljal na zrak, so dehidrirani, ker jim nihče ne pomaga pri pitju iz lončka (ob tem, da starostniki že tako izgubljajo občutek za žejo). Slišali smo tudi, da v nekaterih domovih stanovalcem ne smejo menjati plenic več kot dvakrat na dan (za večino so še tri plenice v 24-tih urah premalo).  Pogosto slišijo, da so pač stari in se počasi poslavljajo, zato njihovih zdravstvenih težav niti zdravniki ne jemljejo resno. Slišali smo primer, ko so šele na odločno zahtevo svojcev stanovalko, ki je tožila zaradi bolečin, odpeljali k zdravniku, kjer so po slikanju ugotovili zlom kolka. V drugem, podobnem, primeru je šlo za zlomljeno medenično kost ... Še posebej so ogroženi stanovalci, ki nimajo svojcev ali ti ne prihajajo na obiske (kar se dogaja vedno pogosteje, domovi postajajo odlagališča starih ljudi, smo slišali na konferenci). Kjer svojci opozarjajo na nepravilnosti, se razmere hitro in praviloma brez težav uredijo. 

Ob tem Biserka Marolt Meden, predsednica društva Srebrna nit poudarja, da ne gre vseh domov metati v isti koš, v mnogih se za stanovalce zelo potrudijo, vendar je treba storiti vse, da se preprečijo take anomalije.  Zato so napisali novo javno pismo, v katerem med drugim poudarjajo, da je treba nujno izboljšati življenjske in bivalne pogoje v domovih za starejše: od prehrane (stalna ponudba  tekočin, sadja, možnost izbire obrokov, pomoč pri hranjenju …), skrbi za gibanje in posedanje nepomičnih uporabnikov, glede na njegove potrebe do ureditve higienskih razmer (osebje mora zagotoviti dovolj inkontinenčnih pripomočkov - predlog in plenic -  in jih menjavati po potrebi, stanovalci morajo imeti možnost kopanja vsaj enkrat na teden),  in poskrbeti, da bi v domove prihajalo več  prostovoljcev, ki bi  stanovalce peljali na zrak in se družili z njimi.

V javnem pismu Srebrna nit poziva k odločnemu nasprotovanju vsakršni diskriminaciji in nasilju nad starejšimi. Predlaga, da bi področje skrbi za starejše urejal en sam resor, v katerem bi sodelovali zdravstvo, sociala in drugi deležniki. Poenostaviti bi morali pritožbene poti, vezane na odpravo kršitev pravic starejših in urediti nenapovedane in javne nadzore domov.

Treba je spremeniti Pravilnik o metodologiji oblikovanja cen socialnovarstvenih storitev. Nujno je preveriti in urediti zaračunavanje storitev v institucijah, poenotiti kriterije in preveriti, katere storitve morajo stanovalci res doplačevat, katere pa sodijo v kategorijo oskrbe, ki posamezniku pripada, ter določiti enotno specifikacijo računov. 

V Srebrni niti opozarjajo, da se razmere v domovih slabšajo zaradi pomanjkanja kadra, zato  je nujna prenova kadrovskih normativov v skladu s sprejetimi poklicnimi kompetencami. Z Zavodom za zdravstveno zavarovanje pa je treba  doseči ustrezno plačevanje zdravstveno negovalnih storitev v domovih. Nedopustno je, da ZZZS za oskrbo stanovalca v negovalni bolnici  plača tri do štirikrat več kot za oskrbo v domu starejših - čeprav gre z isto osebo, ki potrebuje iste storitve.

Prav tako vlado pozivajo, naj začne graditi nove domove za starejše s pomočjo evropskih sredstev  (vsaj trije domovi na leto), hkrati pa naj prepreči neupravičeno bogatenje zasebnih domov starejših s koncesijo na račun starejših in njihovih bližnjih. Predvsem pa naj poskrbi, da bo v najkrajšem času sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, v katerem bodo  upoštevane  pripombe iz javne razprave. Za njegovo izvajanje pa je treba v proračunu zagotovili več sredstev. Poleg tega pristojne pozivajo naj zagotovi zadostno število postelj v negovalnih bolnišnicah ali negovalnih oddelkih v domovih starejših ter uredi paliativno oskrbo v državi.

Če se ne bo začelo premikati na bolje, bomo šli stanovalci domov na ulico, sta bila odločna dr. Ignacij Voje in Ivica Potisek, stanovalca enote Tabor Doma upokojencev Center v Ljubljani, ki si upata javno opozarjati na slabšanje razmer v domovih. 

 Besedilo in fotografija: Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media