Pet stanovalk z več kot 100 leti

29. maj 2019

 V Domu starejših občanov Ljubljana - Šiška so praznovali 100-letnico njihovih stanovalk Angele Bole in Ane Ovsenek. Še tri stanovalke pa so že doživele stotico: Marija Stanovnik lani, Frančiška Manfreda ima 103 leta, Kristina Saksida pa je novembra lani dopolnila  104 leta. 

Zbrane je na dogodku, na katerem so sicer proslavili rojstne dni vseh stanovalcev v maju, nagovoril direktor doma Simon Strgar, zapel je domski pevski zbor, Rezka Žilič pa je zaigrala na Panove piščali. Kot se za praznovanje spodobi, sta slavljenki dobili vsaka svojo torto, od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki se slavja ni utegnil udeležiti, pa šopek z darilom in voščilnico.

Angela Bole, ki je imela stori rojstni dan 8. maja, je zelo rada hodila v planine. Kot je povedala, je bila štirikrat na Triglavu, povzpela pa se je tudi na najvišji vrh Alp, Mont Blanc. Noge so slabše ubogajo, še pa se rada sprehaja po domu. Vstane že ob štirih in eno uro telovadi. Slabo vidi in sliši, včasih posluša televizijo in prelista kakšno revijo, v celoti pa sama skrbi za svojo higieno in si pospravlja sobo. "Na eno oko sem oslepela, na enega pa vidim meglo. Brati ne morem, križank ne morem reševati. V obeh ušesih imam slušni aparat, brez njega bi bila kot zid," je navkljub tem težavam dobrovoljno pripovedovala. Na vprašanje,  kaj pripomore k visoki starosti, ni znala odgovoriti. "Nič. Narava je dala tako," je v smehu prikimala svojim dobrim genom. Ob tem je priznala, da je osem let kadila. Nikoli si ni želela, da bi živela zelo dolgo, kajti pravi, da biti zelo star z zdravo pametjo ni fajn.

Ana Ovsenek, ki je 100 let dopolnila prav danes, pa je včasih rada pletla na stroj in nabirala gobe. S pomočjo hodulje gre rada na sprehod v domski park in je rada na soncu. Po njenem mnenju je recept za dolgo življenje "delo in še enkrat delo". Že z 12 leti je kuhala za celo družino, kuhati jo je naučila mačeha.

Poleg svežih stoletnic je ta visoki jubilej lani novembra obeležila tudi stanovalka doma Marija Stanovnik. V domu pa prebivata tudi Frančiška Manfreda, ki je lani septembra dopolnila 103 leta, ter Kristina Saksida, ki je novembra lani dopolnila 104 leta. Ta je kot recept za visoko starost izpostavila, da je treba iti "zgodaj spat in nič večerjat". Spat se odpravi že ob 19. uri ali še prej, "kot dojenčki", je razložila. Na vprašanje, kako preživlja čas v domu, pa je odvrnila, da lenari in bere, da vidi "kaj je novega".

 V Domu starejših občanov Ljubljana – Šiška sicer živi 230 stanovalcev,  le  21 odstotkov  je moških, najstarejši med njimi šteje 95 let.

Fotografija: arhiv DSO Ljubljana - Šiška 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media