Opustitev kajenja je vedno koristna

31. maj 2019

 Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, poteka pod geslom Brez tobaka za zdravje pljuč. Tobačni dim ima hude posledice na zdravje pljuč kadilca in tistim, ki so dimu posredno izpostavljeni. V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, na srečo pa se je pa razširjenost kajenja zmanjšala med mladostniki in mladimi odraslimi.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.  Že kmalu po tem začne telo popravljati škodo, povzročeno s kajenjem. Zdravje pljuč se začne izboljševati kmalu, po dveh tednih do treh mesecih se začne izboljševati pljučna zmogljivost, po enem do devetih mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublažijo težave z dihanjem, po desetih letih pa je tveganje za smrt zaradi pljučnega raka pol manjše kot pri kadilcu.

 Kadilcem je na voljo več oblik brezplačne pomoči odvajanja od zasvojenosti z nikotinom. V zdravstvenih domov delujejo zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja v obliki skupinskih delavnic ali pa individualnega svetovanja, ki je prilagojeno vsakemu posamezniku. Tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem, lahko pokličejo na brezplačno anonimno številko 080 27 77, ki deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 7. in 10. uro zjutraj in med 17. in 20. uro zvečer.

Na  Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik (Klinika Golnik) zdravijo bolnike z različnimi pljučnimi in drugimi obolenji, na razvoj katerih lahko pomembno vpliva tudi kajenje. Zato opuščanju kajenja posvečajo posebno pozornost. V času hospitalizacije se s kadilcem ukvarja multidisciplinarni tim zdravnikov, medicinskih sester in psihologinje. Pacienta ocenijo in razvrstijo v tri skupine (pripravljen, negotov in nepripravljen pacient) in na podlagi tega izvajajo aktivnosti. Paciente po enem in šestih mesecih po odpustu iz bolnišnice pokličejo ter preverijo, kako jim gre opuščanje kajenja.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili osnutek dolgoročne strategije na področju nadzora nad tobakom, ki bo junija v javni razpravi. Predlog med drugim vključuje ukrepe za učinkovito izvajanje in nadzor nad sprejeto zakonodajo, dodatne preventivne ukrepe in aktivnosti za preprečevanje začetka kajenja med mladimi ter ukrepe in aktivnosti za opuščanje kajenja. Naj še omenimo, da bodo od januarja 2020 dalje cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo elementov na embalaži.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media