Potrebovali bi več hospicev

31. maj 2019

Hiša Ljubhospica v Ljubljani, ki je edina te vrste pri nas in nudi brezplačno in celostno oskrbo neozdravljivo bolnim ob koncu življenja, je pripravila dan odprtih vrat. Kot so povedali, število uporabnikov narašča, zato je hiša že premajhna. Izpostavili so še, da je pri nas za prva leta življenja zelo dobro poskrbljeno, za zadnja pa ne.

Hiša ponuja fizično, psihično in duhovno podporo, ki se prepletajo. Med drugim oskrbovance - na njihovo željo -  obiskujejo predstavniki štirih religij.  Temelj v  hospic oskrbi pa je prostovoljstvo. Trenutno v hiši deluje okoli 20 prostovoljcev, ki se družijo z uporabniki, jim berejo, pomagajo pri gospodinjskih delih in pri organizaciji dogodkov ter opravljajo tehnično-administrativna dela. Veseli so tudi novih prostovoljcev, ki morajo naprej  opraviti dvomesečno izobraževanje.

Dejali so, da si za prostovoljca želijo človeka, ki "si upa delati napake, upa biti to, kar je in upa v prostor vnesti komunikacijo, samega sebe in biti pristen". Ni pa pomembno, kakšno izobrazbo ima, nit to, koliko je star ali kaj ga zanima. Vsak prostovoljec naj bi tam delal vsaj osem ur na mesec, povrnejo mu  potne stroške do hiše in nazaj, lahko pa tam tudi prespi.

 Sprva je za hospic oskrbo v hiši na Hradeckega cesti v Ljubljani skrbelo Slovensko društvo hospic, ki se je ves čas srečevalo s težavami financiranja. Pred tremi leti jo je prevzel zavod Ljubhospic, ki ga je ustanovila Lekarna Ljubljana. Oskrbo financirajo tudi s pomočjo donacij. Med drugim lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, A1 in Telemacha prispevajo 5 evrov, če pošljejo sporočilo SMS s ključno besedo LJUBHOSPIC5 na številko 1919 .

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media