Naj bo starost lepa

4. junij 2019

 Zadnje čase se pojavlja vse več peticij, ki se zavzemajo za boljši položaj najstarejše generacije, pa za dostojanstveno staranje in tudi dostojanstveno slovo od življenja. Tudi Amnesty International Slovenije, največja nevladna organizacija za človekove pravice v Sloveniji, jo je pripravila.

V peticiji z naslovom Naj bo starost lepa pozivajo predsednika vlade k čimprejšnjemu ukrepanju za to, da bo država poskrbela za potrebe in človekove pravice starejših z zagotovitvijo delujočih in ustrezno financiranih javnih sistemov. Oblast pozivajo, naj vsem starejšim zagotovi dostop do oskrbe in drugih storitev, ki jih potrebujejo, da lahko živijo dostojno in samostojno življenje, ter da se lahko sami odločajo med različnimi možnostmi, ki so jim na voljo.

V Amnesty International Slovenije so prepričani, da morajo imeti vsi starejši enakovreden dostop do storitev v svojem okolju. Za tiste starejše, ki se jim zmanjšujejo psihofizične sposobnosti, je treba zagotoviti ustrezno podporo, da bodo lahko skladno s svojimi željami dostojno še naprej živeli doma. Zgraditi moramo dovolj finančno dostopnih in starejšim prilagojenih stanovanj, na voljo pa mora biti tudi dovolj drugih ustreznih bivalnih kapacitet.

Takoj je treba zakonsko urediti sistem dolgotrajne oskrbe v skladu s standardi človekovih pravic in tako, da bo zagotavljal potrebe po zdravstveni in tudi socialni oskrbi. Pri oblikovanju in sprejemanju zakonodaje, praktičnih ukrepov in drugih rešitev, ki jih zadevajo, morajo biti starejši aktivno vključeni, je še zapisano v peticiji, za katero s sloganom »Vaš podpis rešuje« pozivajo, naj jo podpiše čim več ljudi. Peticijo lahko podpišete na: https://www.amnesty.si/pisem-za-pravice.

Na naslovu https://www.pravapeticija.com še vedno lahko podpišete peticijo Zveze društev upokojencev Sloveniji, v kateri pozivajo  k ureditvi dolgotrajne oskrbe kot nove in posebne veje socialne varnosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media