Kako ravnati ob povečani toplotni obremenitvi

6. junij 2019

 Kot napovedujejo vremenski strokovnjaki, nas čaka v prihodnjih mesecih več vročinskih valov. Vročina močno obremeni telo in zlasti pri starejših lahko poslabša zdravstveno stanje. V Centru za geriatrično medicino Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so pripravili priporočila za ravnanje ob povečani toplotni obremenitvi. Velja se jih držati, da ne pride do zapletov z zdravjem.

Splošna priporočila, ki pravzaprav veljajo za vse, so naslednja:

- Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine: knjižnice, nakupovalni centri ...). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.

- Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.

- Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, saj lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča, opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.

- Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.

- Nosite ohlapna, lahka in svetla oblačila.

- Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.

- S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite, da vas pridejo občasno pogledat ali vsaj pokličejo po telefonu.  

Da ne pride do zapletov: Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa.

Zato je v času visokih temperatur koristno dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje. Ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je slednji lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede. Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka.

Priporočajo tudi vsakodnevno preverjanje telesne teže (tehtanje). Če se teža zniža pod običajno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O vseh spremembah obvestite osebnega zdravnika.

Izčrpanost zaradi toplote

Znaki toplotne izčrpanosti so: močno znojenje, onemoglost, hladna, bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost in/ali bruhanje, omotica. Če imate katerokoli od teh težav se umaknite v hladnejše prostore, lezite in razrahljajte oblačila. Pijete veliko tekočine, a po požirkih. Hladite se tako, da se pokrivate z vlažnimi tkaninami ali pa s pomočjo ventilatorja. Če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščite zdravniško pomoč

Takoj pa morate poklicati pomoč (klic na številko 112), če telesna temperatura naraste na 39 stopinj, če je koža vroča in pordela, utrip močan in hiter ali če imate krče oziroma izgubljate zavest. Vse to so namreč znaki toplotnega udara. Osebo, ki ima te znake je treba takoj umakniti v hladen prostor in ga pričeti hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo! Pomembno: osebi z motnjo zavesti NE ponujajte tekočine!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media