Skrb za boljši standard upokojencev

11. junij 2019

Sindikat upokojncev Slovenije je prejšnji teden na vlado naslovil odprto pismo, v katerem zahteva izredno uskladitev pokojnin za 7,2 odstotka najkasneje do 30. junija 2020, ker zaradi varčevalnih ukrepov v času krize upokojencem niso redno in v skladu z zakonom usklajevali pokojnin.

V sindikatu načeloma podpirajo spremembe pokojninske zakonodaje, ki jih pripravlja vlada, saj se bo z njimi dvignil odmerni odstotek. Hkrati pa opozarjajo, da bodo spremembe povzročile še več neenakosti med upokojenci, če ne bodo prinesle ustrezne rešitve tudi za povračilo sredstev iz naslova neusklajenih pokojnin in nižje odmere pokojnin v času veljavnosti začasnih varčevalnih ukrepov. Če njihovim zahtevam ne bodo prisluhnili, nameravajo poseči po "bolj radikalnih oblikah sindikalnega boja, ki jih uporabljajo upokojenci v drugih državah Evropske unije", so zapisali.

 Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so pojasnili, da je treba vse ukrepe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja vključno z usklajevanjem pokojnin vedno presojati tudi z vidika javnofinančne vzdržnosti pokojninskega sistema.  Ustanovili so posebno pogajalsko skupino za obravnavo predlogov sprememb in dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo sestavljajo predstavniki vlade in socialni partnerji, člani Ekonomsko-socialnega sveta. Kot so navedli, bodo stremeli k zagotavljanju primernosti dohodka za varno starost. "Pri tem bo posebna pozornost posvečena zvišanju socialne varnosti najranljivejših skupin v okviru pokojninskega sistema. Tako se bodo povišale najnižje starostne pokojnine, vdovske družinske, invalidske pokojninam in tudi nadomestila iz invalidskega zavarovanja," so napovedali.

V odgovoru so pojasnili tudi, da je ureditev letnega dohodka prav tako vezana na stanje na področju javnih financ. "V letošnjem letu bo za izplačilo letnega dodatka zagotovljeno 140 milijonov evrov sredstev, kar je 17 milijonov evrov več kot v lanskem letu," so zapisali. Letni dodatek bodo ponovno prejeli vsi upokojenci, in sicer v petih različnih višinah (od 127 do 437 evrov), v odvisnosti od prejete višine pokojnine, pri čemer se bodo višine letnega dodatka v primerjavi z letom 2018 v vseh razredih povišale za 27 evrov. Tako se v večji meri upošteva socialni položaj prejemnikov pokojnin, pri čemer pa je razkorak med posameznimi razredi manjši kot bi bil na primer v primeru, da bi se letni dodatek izplačal v skladu s sistemskim zakonom, ki predvideva dve višini letnega dodatka. Po navedbah ministrstva je pomembno tudi, da nihče od upokojencev pri prejemu letnega dodatka v letu 2019 ne bo v slabšem položaju glede na preteklo leto, saj so novi razredi prilagojeni predvideni uskladitvi pokojnin, zato upokojenci zaradi uskladitve pokojnin ne bodo padli v drug, višji razred.

 Poleg redne sistemske uskladitve pokojnin za 2,7 odstotka v mesecu februarju, je predvidena tudi jesenska izredna uskladitev pokojnin, katere višina bo odvisna od gospodarske rasti v letu 2018 (predvidoma 1,5 odstotka), so zapisali na ministrstvu.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media