Na vrtnicah si spočijemo oči

13. junij 2019

Vrtnica, ki privablja čebele

Čeprav imena »rožnik« menda ni dobil po vrtnicah, pa junij velja za mesec vrtnic, rož, ki vedno znova očarajo bodisi z obliko cveta ali vonjem. Največ na enem mestu jih lahko vidite v Arboretumu Volčji Potok, kjer so v zadnjih treh letih podvojili njihovo število.

Vse do pozne jeseni bo v zgornjem in spodnjem rozariju ter na Kongresnem griču (na skupni površini 3,5 hektarja) cvetelo več kot tisoč sort vrtnic. Med njimi sta  dve sorti vrtnic Bienenweide, kar po slovensko pomeni »čebelja paša«. Do 60 cm visoki in široki grmički namreč cvetijo vse do zmrzali, številni cvetovi pa so bogat vir hrane za čebele.

 Skupaj z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije v arboretumu pripravljajo tradicionalni Slovenski dan vrtnic, v petek, 14. junija, od 17. ure dalje. Udeleženci bodo izvedeli marsikaj zanimivega o vrtnicah, si jih seveda ogledali in izbrali najlepšo v letošnjem letu. Zanimiv bo ogled Spodnjega rozarija in vrta papeških vrtnic. Kar trideset sort vrtnic se namreč imenuje po papežih, svetnicah in svetnikih ali romarskih krajih, nekatere so zrasle iz cepičev vrtnic, ki rastejo v vatikanskih vrtovih. Uradno bodo ta del rožnega vrta odprli na dan državnosti.

Članice in člane Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije bodo pripravili pecivo ali drugi kulinarični izdelek, ki bodisi vsebuje vrtnice (listke, rožno vodo ipd.) ali je oblikovano v obliki cveta vrtnice. Strokovna komisija bo jedi ocenila in izbrala najboljšo, obiskovalci pa jih bodo poskusili.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media