Rakitna ima repliko najdaljšega jambora

21. junij 2019

 V rakiškem gozdu so pred 125 leti posekali do zdaj največjo jelko na Slovenskem in jo po stari rimski jamborni cesti v enem kosu odpeljali v ladjedelnico sv. Marka v Trst. Jambor je namreč potreboval trgovec Henrik Angel Jazbec za svojo ladjo Beechdale – Bukova dolina. Pot je trajala mesec dni in je bila zares velik furmanski podvig.

Domačini so izredno ponosni na to do zdaj le redkim znano zgodbo, zato  jutri, 22. junija, pripravljajo veliko prireditev na Rakitni. Slovesnost se bo začela ob 10. uri, ko bodo ob jezeru odkrili  (in blagoslovili) 64 metrov dolgo repliko tega jambora in še skulpturo iz ostankov Brinarjeve jelke, ki je bila kot naravni mutant bele jelke posebnost v svetovnem merilu, a jo je pred leti nekdo požagal. 

Sledil bo kulturni program v katerem bodo sodelovali pevski zbor KD Rakitna, učenci Podružnične šole Rakitna ter harmonikarski duo Miha Debevec in Dejan Kušer.

Za obiskovalce organizator, Turistično društvo Rakitna, čez ves dan pripravlja veliko zanimivih dejavnosti. Lahko se bodo popeljali s kočijo, si ogledali prikaz gozdarskega dela po starem ter različne razstave: od zbirke stare gozdarske in furmanske opreme, do miniatur starih vozov, pručk iz različnih lesov ter slik in risb v akademskega slikarja Veljka Tomana, ki je narisal tudi ilustracije na informacijskih tablah, kjer opisujejo natančno pot rakiškega jambora. Na fotografiji ob repliki jambora je skupaj s predsednikom TD Rakitna, Darkom Jerino. 

Zvečer bodo pripravili še kresovanje, ki ga bodo popestrili nastopi MPZ Domorodci, PZ KD Rakitna in Folklorne skupine Rožmarin. Ob ognju in glasbi se boste lahko družili pozno v noč.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media