Plečnikovi sakralni predmeti v Vatikanskih muzejih

28. junij 2019

 V Vatikanskih muzejih so odprli razstavo sakralnih predmetov slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Na ogled je 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja (kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev). Te so za razstavo posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. To je hkrati prva razstava kateregakoli slovenskega umetnika v Vatikanu.

Obiskovalci si lahko ogledajo še  video zapis o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko in v njem občudujejo cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi. Odprtja se je udeležila tudi slovenska delegacija, z ministrom za kulturo Zoranom Pozničem in predsednikom vlade RS Marjanom Šarcem, ki je bil na obisku pri papežu Frančišku.

Razstava  Plečnik e il Sacro. Jože Plečnik, architetto e designer sloveno / Plečnik in sveto je postavljena  v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki sicer hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raphaela, od Leonarda do Tiziana in drugih. Pripravili so jo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev, odprta pa bo do 7. septembra 2019.

Razstavljene predmete si bomo od 26. septembra lahko gledali tudi v Sloveniji, in sicer v Mestnem muzeju Ljubljana, v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine.

Na fotografiji: Škorjančev kelih, 1951;
Kelih je Plečnik izdelal za duhovnika Jožeta Škorjanca, njegova posebnost pa je v votlem stožičastem stalcu obešen zlatnik s podobo Jezusovega rojstva na eni strani in Janezovega krsta na drugi. Foto: Andrej Peunik/MGML


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media