Od borovnic do breskev

12. julij 2019

(podpis slike) 

Poletje je čas prireditev, ki so povezane bodisi s starimi običaji, bodisi s kulinariko. Ponujamo vam nekaj namigov za julijski izlet ...

V Borovnici  pri Ljubljani bo v soboto, 13. julija, tradicionalni Praznik borovnic. Potekal bo v nekdanji  industrijski coni Liko. Začelo se bo ob 10. uri, ko se bosta  z barja pripeljala Borovničeva povorka, iz Ljubljane pa muzejski vlak. Poleg pokušnje (in nakupa) jedi iz borovnic in drugega jagodičevja se bodo čez dan predstavila  borovniška  društva, folklorne skupine in  glasbeniki, pripravili bodo razstavo čipk in starodobnih vozil, otroci bodo spoznavali ponije, obiskovalci pa bodo imeli možnost obiska Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri s starodobnim avtobusom ter vodeni ogledi soteske Pekel in železniške čuvajnice 666.

V Novi vasi nad Dragonjo, stari istrski vasici v piranskem zaledju, med 13. in 14. julijem prirejajo Praznik vina in česna. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča, pokazali bodo stare običaje in obrti. Obiskovalci bodo lahko uživali v kulinaričnih dobrotah teh krajev, s poudarkom na jedeh z istrskim rdečim česnom, ki ga bo mogoče tudi kupiti. Domačini radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge znamenitosti. Seveda ne bo manjkalo dobrega vina, zlasti malvazije in refoška, folklornih nastopov in dobre glasbe.

V dneh od 19. do 21. julija  pa v Prvačini pripravljajo Praznik breskev. Obiskovalci bodo lahko spoznavali različne sorte breskev, jih poskusili in kupili,  na stojnicah bodo domačini ponudili različne izdelke in kulinarične dobrote. V tem času bo v dvorani na ogled razstava o aleksandrinkah, saj so izjemno zaznamovale in vplivale na razvoj vasi. Čez leto je sicer razstava postavljena  v muzeju aleksandrink v Hiši na placu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media