Med furmane

5. julij 2019

 V spomin na furmane, ki so bili od 15. stoletja  nepogrešljivi prevozniki tovora,  bo v nedeljo, 7. julija, v Postojni že 28. Furmanski praznik.

Že ob 8. uri zjutraj se bosta začel pohod in kolesarjenje Po poteh nekdanjih kontrabantarjev, v sodelovanju s Planinskim društvom Postojna. Nato pa bo dogajanje veselo vse do polnoči, ko naj bi se zaključila veselica. Na ploščadi pred Postojnsko jamo bo zaplesala Folklorna skupina Rak. V parku se bo predstavilo več kot 40 obrtnikov domače in umetnostne ter drugih dejavnosti (kovač, sedlar, kolar, pletar, sodar, lončar, rezbar, žganjekuha …),  predstavniki lovskih družin z območja Brkinov, Krasa in Notranjske se bodo pomerili v kuhanju lovskega  golaža, muzikanti pa v igranju na diatonično harmoniko, na voljo bodo tipične  furmanske jedi. Ob 15. uro si bo zanimivo ogledati sprevod furmanov s konji, vozovi in tovori, najzanimivejše bodo podrobneje predstavili, najbolj izvirnega pa tudi nagradili.

V  primeru dežja bo prireditev v nedeljo, 14. julija.

Ni je čez polento

 Če pa imate radi polento, pa se ta konec tedna odpravite v Ozeljan. Tam bo namreč  6. in 7. julija potekala tradicionalna prireditev  Praznik polente.  Koruzna polenta je avtohtona ozeljanska jed, saj je bila nekoč glavna hrana vaščanov. Koruzno moko so mleli mlini na potoku Ozeljanšček.

Na prireditvi bo mogoče poskusiti  koruzno in krompirjevo polento z različnimi prilogami – pršutom, golažem, štokvižem (bakalajem), vampi, grahom, kislim mlekom,… Potekalo bo tekmovanje v pripravi najboljše polentne jedi ter zabavni program z različnimi nagradnimi igrami ( Sreča v polenti, srečelov, t.i. šacanje pršuta, streljanje s fračo).  

Več preberite na: www.praznik-polente.si, www.ozeljan.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media