Varneje v gore

9. julij 2019

Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije za varnejši poletni obisk gora pripravila dvojezično zgibanko. Ker je vedno več gorskih nesreč je osveščanje o varnejšem obiskovanju gora zelo pomembno.

 Za večjo varnost mora poskrbeti vsak planinec sam, s tem, da  izbere turo, primerno svoji psihofizični pripravljenosti in izkušenosti, da upošteva vsa priporočila in se na pot odpravi s primerno opremo. Tudi poleti lahko v gorskem svetu naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanske nevihte s strelami in burne vremenske spremembe. Na severnih pobočjih in v globokih grapah je v visokogorju še vedno veliko snežišč, ki so trda in predstavljajo izredno veliko nevarnost za zdrs, opozarjajo na PZS. Poleg kakovostne obutve in ostale potrebne opreme v nahrbtniku (komplet prve pomoči, zemljevid, čelna svetilka, železna rezerva hrane in zadostna količina tekočine, mobilni telefon in alu-folija ali bivak vreča) priporočajo še dereze in cepin. Čelada je skoraj obvezen del tehnične opreme, če se boste gibali v območju sten ali pod njimi, saj se kamenje kruši iz sten.  

V zvezi priporočajo še, da planinci pred odhodom preverijo vremensko napoved in stanje planinskih poti. Če imajo namen prespati v planinski koči, naj poskrbijo za rezervacijo, če se na turo ne odpravijo, pa naj rezervacijo obvezno prekličejo, s čimer prihranijo veliko nevšečnosti in skrbi oskrbnikom planinskih koč.

Zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti v slovenskem in angleškem jeziku dobite na spletni strani PZS in na sedežu Planinske zveze Slovenije, na voljo bo tudi v turističnoinformacijskih centrih, na sedežih lokalnih turističnih organizacij, policijskih postajah, pri nekaterih ponudnikih namestitev ter na planinskih društvih in v kočah.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media