Ženske še niso enakopravne z moškimi

16. julij 2019

Med 513,5 milijona ljudi, kolikor jih živi v državah Evropske unije, je 51 odstotkov  žensk. Vendar te niso popolnoma enakopravne z moškimi. Ženske namreč dobivajo  okrog 16 odstotkov nižje plače ter kar za 38 odstotkov nižje pokojnine kot moški.

Po podatkih Eurostata je bilo leta 2017  v Evropski uniji zaposlenih 66,5 odstotka žensk, starih med 20 in 64 let, in kar 78 odstotkov moških v istem starostnem obdobju. Med podjetniki je samo 31 odstotkov žensk. Zaradi svojih nalog oskrbe doma večkrat pristanejo na delo s skrajšanim delovnim časom ali negotovo zaposlitev in na koncu zaslužijo manj. Še vedno so veliko premalo zastopane v političnih in gospodarskih organih odločanja, denimo v upravnih odborih podjetij.

 Evropski ekonomsko-socialni odbor opozarja, da spolni stereotipi prodirajo v vse vidike življenja. Mediji pogosto ohranjajo spolne vloge, stereotipe in norme ali celo ustvarjajo ponižujoče podobe žensk. Zato želi odbor nagraditi inovativne pobude in projekte, katerih cilj je boj za enake možnosti za ženske in moške ter njihova enaka obravnava na vseh področjih gospodarskega in družbenega življenja. Tema razpisa, ki je namenjen organizacijam civilne družbe, ki so uradno registrirane v Evropski uniji in delujejo na lokalni, regionalni, nacionalni ali evropski ravni, pa tudi posameznikom, je: Več žensk v evropski družbi in gospodarstvu,

 Nagrajene so lahko pobude in projekti, ki so že bili izvedeni ali se še izvajajo. Nagrada znaša 50.000 evrov, razdeljena pa bo med največ pet nagrajencev. Rok za prijavo je 6. september.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media