Obujanje tradicije flosarstva

19. julij 2019

 Na Ljubnem ob Savinji v Zgornji Savinjski se lahko pohvalijo z eno najstarejših prireditev pri nas, saj bodo pripravili že 59. Flosarski bal. Je tudi eden najdaljših festivalov, saj traja kar 16 dni, od 20. julija do 4. avgusta.

 Začelo se bo v soboto, 20. julija, z mednarodnim srečanjem ljubiteljev starodobnih vozil, ki se bodo zapeljali po panoramski vožnji po Zgornji Savinjski dolini, prav tako bodo pripravili in prižgali kopo za "kuhanje" oglja. V naslednjih dneh se bodo zvrstile likovne delavnice, športni dogodki (festival nogometa,  tekmovanje v smučarskih skokih, tekmovanje v kegljanju …) in turnirji (v odbojki, v tenisu)  ter zabavni glasbeni in plesni  večeri, skupaj okrog 40 dogodkov.

Med 20. in 28. julijem bo na Ljubnem potekal 2. Teden kulinarike, na katerem bo šest gostišč predstavljalo svojo ponudbo po enotni ceni 15 evrov na osebo.

 Po tradiciji največ obiskovalcev privabi zadnji vikend Flosarskega bala. V soboto, 3. avgusta, bodo na prireditvenem prostoru Vrbje nastopali  Modrijani. V nedeljo, 4. avgusta pa se bo odvilo pravo tradicionalno flosarsko dogajanje. Ob 14. uri bo tradicionalna etnografska povorka, za obiskovalce pa nato najbolj zanimivi del: udiranje in spust flosa po Savinji ter  flosarski krst s Flosarskim društvom Ljubno ob Savinji.

Podrobnejši program najdete na naslovu: http://www.tdnaskraj.si/program

 Splavarska pot v Savinjskih Alpah

Les so v hribovitih predelih posekali in spravili v dolino. Od tu so ga plavili do žag, razžaganega pa zbili v flos (splav). Splavarilo se je največ v pomladanskih mesecih, ko je bila Savinja primerno visoka. Iz Ljubnega je proti Celju na rajžo krenilo po več flosov (od 12 do 20), v Celju pa so posamezne »samce« združevali po dva in dva. Na Roglici (Zagreb - Hrvaška) so zvezali vse flose ene rajže v »mitrovški« flos, na katerem so si postavili kolibe, kurišče … Splavarilo se je do današnje Srbije, najdlje celo do zahodno romunskega mesta Calafat. Na cilju so flos razvezali, deske očistili in jih prodali.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media