Brezplačno cepljenje za 3 in 49-letnike

18. julij 2019

Z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja sporočajo, da se lahko do konca leta proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) brezplačno cepijo otroci, rojeni leta 2016, in odrasli, rojeni leta 1970. Zanje namreč cepljenje financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Odslej bodo vsako leto v  program cepljenja vključeni novi generaciji pri tej starosti s čimer naj bi postopno dosegli vedno večjo zaščito slovenskih prebivalcev pred KME.

 Tako imenovano  »zavarovalniško cepivo« je namenjeno otrokom, ki so ali bodo v letu 2019 dopolnili 3 leta in odraslim, ki so ali bodo dopolnili 49 let. Brezplačno bodo prejeli tri osnovne odmerke cepiva. Ti dve starostni skupini so namensko izbrali, saj pri nas najpogosteje za klopnim meningoencefalitisom obolevajo ljudje  v starostni skupini 55 do 64 let. Pri treh letih pa imajo otroci sistematski pregled, na katerem se ne opravlja nobeno drugo cepljenje. Čeprav je pri otrocih potek bolezni večinoma blažji, je zaradi morebitnih dolgotrajnih posledic bolezni breme bolezni tudi pri otrocih veliko. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki oziroma pediatri.

Zdravniki vabijo tudi ostale, da se cepijo, saj sodimo med države z najvišjo pojavnostjo klopnega meningoencefalitisa v Evropi. V zadnjem desetletju je zbolelo povprečno 170 oseb na leto, pogostost okužb pa je največja na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Po ugrizu okuženega klopa imajo bolniki veliko teža in tudi posledice, kot so zmanjšana delovna sposobnost, motnje koncentracije, ohromitev in paraliza. Najbolje je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov, sicer pa imate možnost cepljenja vse leto. Redno cepljenje  namreč predstavlja kar 97-odstotno zaščito pred okužbo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media