Elektronske knjige so vedno bolj brane

22. julij 2019

 V založbi Beletrina ugotavljajo, da so elektronske knjige vse bolj priljubljene med bralci, še posebej med starejšimi. Verjetno zato, ker si lahko knjigo  izposodijo, ne da bi zapustili stanovanje in ker si pri branju lahko prilagodijo velikost črk, kot jim najbolj ustreza.

Pred šestimi leti je Beletrina skupaj s slovenskimi knjižnicami vzpostavila prvo slovensko platformo za izposojo elektronskih knjig, Biblos. Vanjo je vključenih 61 knjižnic, 145 založnikov ter  več kot 17.000 uporabnikov, ki si lahko sposodijo že 3300 knjižnih naslovov.  Knjige si lahko izposodite, naložite na bralnik prebrane vrnete, ali pa jih kupite in ostanejo v vaši lasti.

Število e-knjig in tudi uporabnikov vztrajno raste. Najbolj se je število izposoj povišalo med letoma 2017 in 2018 in to kar za 50 odstotkov. Izposojenih je bilo 76 tisoč knjig. Povprečni uporabnik si je izposodil več kot sedem naslovov.

Biblos  bralcem omogoča preprost dostop do e-knjig kjerkoli po svetu. Pogoja sta le dva, članstvo v kateri od slovenskih knjižnic ter dostop do svetovnega spleta. Knjige lahko uporabniki berejo na elektronskih napravah, vključno s pametnim telefonom, ter s pomočjo bralnikov. Uporabnikom Biblosa najbolj priporočajo bralnike  inkBOOK, ki so prilagojeni slabovidnim, saj si lahko poljubno prilagajajo velikost črk in oblike osvetljevanja zaslona. Bralnik omogoča tudi namestitev aplikacije večine svetovnih spletnih knjigarn, nanj pa je možno naložiti več tisoč knjig.

Letos je zaživela še hrvaška različica iBiblos, ki povezuje devet knjižnic Istrske županije. Pogoji za članstvo in izposojo so enaki kot v Sloveniji, trenutno pa je bralcem na voljo 200 naslovov v hrvaškem jeziku.

Več informacij najdete na spletni strani www.biblos.si

Najbolj brane e-knjige so bile v lanskem letu Jezero Tadeja Goloba, knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, na tretjem mestu pa je Jo Nesbo z romanom Žeja. V prvem polletju letošnjega leta  so si bralci najpogosteje izposodili knjigo  prejemnice nagrade Kresnik Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.

Foto: Matej Pušnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media