Ne mečimo hrane v smeti

2. avgust 2019

 Statistiki ugotavljajo, da se do 40 odstotkov od tega, kar se vzredi ali vzgoji za prehrano, ne poje. In vendar je vsak osmi prebivalec planeta lačen, vsak  tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane. Če bi vsak posameznik spremenil svoj  odnos do hrane in bi je manj zavrgel, bi se veliko spremenilo.

Leta 2017 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, ugotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo. Po oceni je bilo 38 odstotkov užitnega dela, ki bi ga lahko z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali preprečili. V preostalo odpadno hrano sodijo neužitni deli, npr. kosti, koščice, olupke, jajčne lupine, lupine, luščine itd.,

Nekaj napotkov, kako lahko v vsakdanjem življenju zmanjšate količino živilskih odpadkov, prihranite denar in varujete okolje:

  • Načrtujte svoje nakupe: načrtujte svoje obroke za cel teden. Preverite, katere sestavine za obroke že imate doma, nato napišite seznam živil, ki jih še potrebujete. Seznam vzemite s seboj in kupite samo živila, ki so na seznamu. Ne pustite se zavesti mamljivi ponudbi in ne kupujte, kadar ste lačni – kupili boste več, kot potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj tako lahko kupite ravno toliko, kolikor potrebujete.
  • Preverite datume: če živila ne potrebujete takoj, izberite raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa ga kupite, ko ga boste res potrebovali. Pozorni bodite na datume na nalepkah: „uporabno do“ pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma (npr.: meso in ribe); „uporabno najmanj do“ označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki „uporabno najmanj do“.
  • Upoštevajte svoj proračun: če varčujete s hrano, varčujete s svojim denarjem.
  • Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika: preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana dolgo ostala sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od ene do pet stopinj.
  • Pri shranjevanju hrane upoštevajte navodila na embalaži.
  • Red v hladilniku: novo kupljene izdelke postavite zadaj, izdelki, ki so že v hladilniku, pa naj bodo spredaj. Tako ne bo treba hrane s pretečenim rokom uporabe metati v smeti.
  • Servirajte manjše obroke, saj lahko po potrebi hrano še dodate.
  • Uporabite ostanke hrane: namesto, da jih vržete v smeti, jih uporabite za malico ali večerjo naslednji dan ali jih zamrznete. Iz sadja naredite sok ali sladico. Manj svežo zelenjavo uporabite za pripravo juhe.
  • Hrano zamrznite: če pojeste samo majhno količino kruha, preostali kruh zamrznite. Odvečne obroke hrane zamrznite in jih uporabite takrat, ko boste preveč utrujeni, da bi kaj skuhali.
  • Hrana za vrt. Pripravite si posodo za kompost, kamor boste metali ostanke sadja in zelenjave. Čez nekaj mesecev boste imeli bogat in dragocen kompost za vaše rastline. Za kuhinjske odpadke je primeren kuhinjski kompostnik. Napolnite ga s kuhinjskimi odpadki, dodajte plast pospeševalnih mikrobov in počakajte, da fermentira. Tako narejen kompost lahko uporabite za hišne ali vrtne rastline.

Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media