Brezplačno anonimno testiranje na hepatitis C

20. julij 2019

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana  pred svetovnim dnevom hepatitisa, 28. julijem,  organizirajo brezplačno, anonimno testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C brez napotnice. Potekalo bo od 22. do 24. julija med 14. do 18. uro. Ta bolezen je po njihovih navedbah popolnoma ozdravljiva, če jo odkrijemo pravočasno.

Hepatitisa B in C se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi in z okužene matere na novorojenca. Če ju ne zdravimo, pripeljeta do raka na jetrih ali dokončne odpovedi delovanja jeter in smrti, lahko pa vplivata tudi na druge dele telesa. Hepatitisa A in E pa  sta predvsem bolezni potnikov v endemična tropska in subtropska območja, saj se prenašata predvsem z okuženo hrano in vodo. 

Z virusom hepatitisa C se lahko okuži skoraj vsak, je opozorila zdravnica Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni.  Med skupine z velikim tveganjem v Sloveniji sodijo vsi ljudje, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, imeli v preteklosti operativne posege, bili na hemodializi ali imeli vbod z uporabljeno infekcijsko iglo. Tveganje pa obstaja tudi za tiste, ki imajo tetovažo, piercing ali so imeli akupunkturo v lokalih s slabšo ravnjo higiene, je še dodala Matičičeva. Dodala je, da je z virusnimi hepatitisi okuženih desetkrat več kot okuženih z virusom hiv.

V Sloveniji je okoli 6500 ljudi ali 0,3 odstotka populacije okuženih s hepatitisom C, a le polovica tudi ve za okužbo. Matičičeva je izpostavila, da je bilo za zdravljenje hepatitisa C razvito učinkovito in varno ter bolniku prijazno zdravilo. Bolnik dva do tri mesece jemlje tableto na dan in bolezen je pozdravljena brez hujših stranskih učinkov.

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media