S sodelovanjem na festivalu bodo društva ob denar 

5. avgust 2019

 Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije  (ZDUS) Janez Sušnik je na nedavni novinarski konferenci ob prisotnosti članov upravnega odbora predstavil njihova stališča do članstva Mestne zveze upokojencev  in (ne)sodelovanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje.

Zatrdil je, da  Mestna zveza upokojencev Ljubljana – Osrednjeslovenska Pokrajinska zveza društev upokojencev (MZU), ni včlanjena v ZDUS. Mestna zveza  namreč ni prilagodila svojega statuta novemu statutu ZDUS (z decembra 2016),  na podlagi katerega se je spremenila organiziranost zveze tako, da so v ZDUS včlanjene pokrajinske zveze in in ne več društva upokojencev.

ZDUS je organiziran iz 13 pokrajinskih zvez društev upokojencev (PZDU), v katerih je približno 500 društev upokojencev (DU) in preko 200.000 članov. Dvanajst pokrajinskih zvez je sprejelo pogoje za včlanitev v ZDUS, le MZU tega ni sprejela, je dejal Sušnik in dodal, da niti niso seznanjeni z delom mestne zveze, saj jim ni poslala svojega letnega poročila.  Ob tem pa je poudaril, da se v  ZDUS  "borimo za vse upokojence in ne samo za tiste, ki so člani DU."

Še enkrat je pojasnil, da se je Zdus odločil prekiniti sodelovanje pri festivalu, ker jim soorganizator, podjetje Proevent  ob 300.000 evrih prometa ni poplačal niti stroškov v višini 20.000 evrov, niti jim ni poslal finančnega poročila festivala.  Povedal je še, da je na seji upravnega odbora in zboru članov za prekinitev sodelovanja na festivalu in organizacijo svoje prireditve Dnevi  medgeneracijskega sožitja glasoval tudi  predstavnik MZU, kljub temu pa je Mestna zveza upokojencev Ljubljana letos soorganizator festivala.

Vendar pa je Janez Sušnik vnovič poudaril, da društva upokojencev, ki bodo oktobra  sodelovala na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ne bodo prejela podpore ZDUS za  različne programe (srečanja članstva, sofinanciranje športnih programov,  pevskih zborov, literarna srečanja, likovne kolonije, letovanja, mednarodno sodelovanje, rokodelske delavnice in program Starejši za starejše). Ne bodo dobila tistih  sredstev, ki jih zveza pridobi od donatorjev. Društva pa so upravičena do sredstev iz javnih virov, med katerimi  so denimo sredstva ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki sofinancira ZDUS pri izvajanju programa Starejši za starejše v višini 237.415 evrov.  "Ne morejo sodelovati na festivalu, hkrati pa dobiti  Zdusov denar," je prepričan Sušnik.

Janez Sušnik se je odzval tudi na očitke, da je v zadnjem razpisu za predsednika ZDUS s spremembo Pravilnika o volitvah v ZDUS prilagodil sebi v prid z dodanim pogojem o višini izobrazbe.  Dejal je, da čeprav Zakon o društvih ne zahteva za predsednike društev določene izobrazbe, je »upravni odbor menil, da mora funkcijo opravljati nekdo z doseženo določeno stopnjo izobrazbe«. Kot edini kandidat  za predsednika zveze je bil izvoljen na volitvah 20. junija za mandatno obdobje 2019-2023.

 Povzeto po STA in sporočilu za javnost ZDUS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media