Danes praznujejo mačke

8. avgust 2019

 Mačke, ki veljajo za ene najljubših hišnih ljubljenčkov, imajo danes svoj svetovni dan. Osmi avgust so kot svetovni dan mačk prvič obeležili leta 2002. Dobrodelna organizacija Mednarodni fond za zaščito živali (Ifaw) je namreč želela osveščati o življenju, potrebah in zdravju felis catus.

V večini držav je to neuradni praznik. Kar v nekaj državah pa praznujejo nacionalni dan mačk. V Rusiji je to 1. marec, v ZDA  29. oktober, na Japonskem se jim poklonijo 22. februarja. Dan je tako priljubljen, da vsako leto na ta dan družbena omrežja poplavijo najrazličnejše mačje objave.

V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni. Zavetišča vodijo evidenco zapuščenih mačk, pri zvezi felinoloških društev Slovenije pa beležijo statistiko registriranih pasemskih mačk in vzrejališč. Po podatkih na spletni strani zveze je registriranih pet felinoloških društev, prijavljenih pa je preko 40 vzrejališč pasemskih mačk. V Sloveniji so sprva prevladovale samo perzijske in siamsko-orientalske pasme, po osamosvojitvi pa so se začele pojavljati tudi druge pasme, med njimi abesinka, britanka, devon-rex, ruska modra, turška angora in maine-coon.

Za številne zapuščene ali prostoživeče mačke skrbijo zavetišča in druga društva, in tudi posamezniki. Vsako poletje iz zavetišč poročajo o prenapolnjenih kapacitetah in pogosto  prosijo za pomoč tudi pri začasni oskrbi in namestitvi mačk in mladičkov.

Statistični urad RS zbira podatke o številu oseb z "mačjimi" priimki. Teh je 2872. Najpogostejši je priimek Maček, ki ga ima 1479 ljudi. To je sicer tudi 74. najbolj pogost priimek v Sloveniji. Po številu sledi še 751 Klopčičev, 249 ljudi s priimkom Rep, Muc se piše 179 oseb, Ris 60, Muri 49, Mačković 28, Miška 22, Miš 20, Brkovič 14 in Tom 11 ljudi.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media